Početna Magazin Godine Ekonomija Pavle Petrović za Magazin Biznis: Penzije se neće vratiti na staro

Pavle Petrović za Magazin Biznis: Penzije se neće vratiti na staro

Pavle Petrović za Magazin Biznis: Penzije se neće vratiti na staro

Najvažnije bi bilo da se nastavi privredni oporavak koji treba da postane održiv, baziran na investicijama i izvozu, pa onda da se privatna potrošnja uzdiže, a tek na kraju i državna potrošnja, kaže predsednik Fiskalnog saveta u intervjuu za Magazin Biznis.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Najvažnije bi bilo da se nastavi privredni oporavak koji treba da postane održiv, baziran na investicijama i izvozu, pa onda da se privatna potrošnja uzdiže, a tek na kraju i državna potrošnja.

To je jedini mogući redosled, koji bi kroz nekoliko godina mogao da dovede do visokog privrednog rasta i do ubrzanog sustizanja okruženja i nekih istorijskih repera – izjavio je predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović u intervjuu za Magazin Biznis, koji je 21. decembra izašao iz štampe, a čije delove prenosi Danas.

Pavle Petrović je, procenjujući koje godine će biti vidljiv oporavak, odnosno kada će privreda biti razvijenija a standard stanovništva viši, objasnio da bi do toga moglo da dođe, ali „ključno je iskoristiti 2016, pa i 2017. godinu za ‘raščišćavanje terena’, jer sa postojećim preprekama visok privredni rast neće moći da se uspostavi“.

Zato je potrebno staviti javne finansije pod kontrolu, reformisati javna preduzeća, rešiti sudbinu preduzeća u privatizaciji, popraviti poslovni ambijent, da se omoguće uslovi za brz rast privatnog sektora. Onda bi znatan rast životnog standarda za većinu građana mogao da usledi od 2018. godine, ali negde je to moguće i nešto ranije. Neke indikacije su da je fond plata u privatnom sektoru počeo da raste već u 2015. godini i to je jedan od razloga što potrošnja nije pala koliko se očekivalo“, precizirao je Petrović.

On je na novinarsko pitanje da li to znači da se plate i penzije više nikada neće vratiti na nivo pre smanjenja, jer ljudi imaju iluziju da će se posle tri godine fiskalne konsolidacije ta primanja vratiti na nivo koji su imala pre smanjenja, podsetio da je „jedan od ciljeva fiskalne konsolidacije da se spusti učešće penzija na 11 odsto BDP-a i plata na sedam odsto BDP-a„.

„Vlada je planirala, zapravo usvojila i Zakon o budžetskom sistemu, koji kaže da će do ostvarenja tog cilja, a to se ne može desiti pre 2018. godine, plate i penzije biti zamrznute. Od zamrzavanja se delimično odustalo u 2016, ali nisu promenjeni srednjoročni ciljevi za smanjenje učešća plata i penzija u BDP-u, što znači da će u narednim godinama plate i penzije biti zamrznute, ili možda kao u 2016. da nešto porastu, u svakom slučaju, sporije od rasta BDP-a„, rekao je Petrović.