Ekonomija Magazin Godine Srbija

Pavle Petrović za Magazin Biznis: Penzije se neće vratiti na staro

Hoće li biti penzija u 21. veku? Ne gatajte o budućnosti - čitajte Penzin!

Najvažnije bi bilo da se nastavi privredni oporavak koji treba da postane održiv, baziran na investicijama i izvozu, pa onda da se privatna potrošnja uzdiže, a tek na kraju i državna potrošnja, kaže predsednik Fiskalnog saveta u intervjuu za Magazin Biznis.

Najvažnije bi bilo da se nastavi privredni oporavak koji treba da postane održiv, baziran na investicijama i izvozu, pa onda da se privatna potrošnja uzdiže, a tek na kraju i državna potrošnja.

To je jedini mogući redosled, koji bi kroz nekoliko godina mogao da dovede do visokog privrednog rasta i do ubrzanog sustizanja okruženja i nekih istorijskih repera – izjavio je predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović u intervjuu za Magazin Biznis, koji je 21. decembra izašao iz štampe, a čije delove prenosi Danas.

Pavle Petrović je, procenjujući koje godine će biti vidljiv oporavak, odnosno kada će privreda biti razvijenija a standard stanovništva viši, objasnio da bi do toga moglo da dođe, ali “ključno je iskoristiti 2016, pa i 2017. godinu za ‘raščišćavanje terena’, jer sa postojećim preprekama visok privredni rast neće moći da se uspostavi”.

Zato je potrebno staviti javne finansije pod kontrolu, reformisati javna preduzeća, rešiti sudbinu preduzeća u privatizaciji, popraviti poslovni ambijent, da se omoguće uslovi za brz rast privatnog sektora. Onda bi znatan rast životnog standarda za većinu građana mogao da usledi od 2018. godine, ali negde je to moguće i nešto ranije. Neke indikacije su da je fond plata u privatnom sektoru počeo da raste već u 2015. godini i to je jedan od razloga što potrošnja nije pala koliko se očekivalo”, precizirao je Petrović.

On je na novinarsko pitanje da li to znači da se plate i penzije više nikada neće vratiti na nivo pre smanjenja, jer ljudi imaju iluziju da će se posle tri godine fiskalne konsolidacije ta primanja vratiti na nivo koji su imala pre smanjenja, podsetio da je “jedan od ciljeva fiskalne konsolidacije da se spusti učešće penzija na 11 odsto BDP-a i plata na sedam odsto BDP-a“.

“Vlada je planirala, zapravo usvojila i Zakon o budžetskom sistemu, koji kaže da će do ostvarenja tog cilja, a to se ne može desiti pre 2018. godine, plate i penzije biti zamrznute. Od zamrzavanja se delimično odustalo u 2016, ali nisu promenjeni srednjoročni ciljevi za smanjenje učešća plata i penzija u BDP-u, što znači da će u narednim godinama plate i penzije biti zamrznute, ili možda kao u 2016. da nešto porastu, u svakom slučaju, sporije od rasta BDP-a“, rekao je Petrović.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

5 Comments

Click here to post a comment
  • Šta ovaj stručnjak priča? Znači deo penzija otet u nedogled? Lako će se izdvajanja za penzije svesti na manje od 11% od BDP-ea. Da se izmeste socijalna davanja, kao minimalne penzije, tuđa nega i pomoć, boravak u banje, u socijalni fond i problem rešen. A i naplata doprinosa mora biti bolja, a ne da se daju olakšice. Stimulacije moraju da se daju na drugi način. Uostalom Fond PIO bi konačno trebao da izda rešenja i uskladi isplate sa rešenjima.

  • Krkobabić je rekao da su penzioneri dobrovoljno pristali da im se oduzme deo penzije da bi država ostala na nogama. U jednu ruku to je tačno. Malo se bunio sindikat penzionera i to je sve. Da je na ulice izašlo 100.000 penzionera i blokirali Beograd pitao bi Vučića šta će da radi. Upravni odbor RF PIO im samo jednog penzionera. Fond služi za podskusirivanje socijalnih davanja države. Milion penzionera nemaju Rešenja prema Zakonu o PIO i penzije im isplaćuju koliko se kome prohte. Ustavni sud podržava bezakonje i kaže da nije potrebno da budu donesena Rešenja o umanjenju penzije. A kao što znate pravosuđe donosi presude kako mu naredi Vlada. 6.000 presuda Upravnog suda po tužbama vojnih penzionera RF PIO neće da izvrši, a Vlada im daje podrđku donoseć Zaključak kojim se nastavlja pljačka vojnih penzionera. I nikom ništa. Mi potajno očekujemo da na Evropa uzme u zaštitu. To se u anrodu kaže: ” Lipši magarče kod zelene trave ”.

  • Za vreme vladavine Osmanlija znao se red. Srbska Raja je placala DESETAK, i to je to!
    Dace Bog, da i ove moderne Osmanlije jednoga dana, bez Hatiserifa, sjasu sa grbace ovog gladnog Naroda…

  • Eee, sad mi je jasno da ovaj Portal uredjuje PUPS!
    Dace Bog, da VISE NIKADA ne bude u vlasti!!!

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija