Foto albumi Roboti 21. veka - pomoćnici i negovatelji

Paro pomaže pacijentima sa Alchajmerom

Paro je terapeutski robot koji liči na mladunče Grenlandske foke i čiji je zadatak da smiruje efekte bolesti kod pacijenata koji pate od demencije, Alchajmerove bolesti, i to u kućama ili ustanovama za brigu o starima.

Šeri Turkl, profesor tehnologije i društva na Institutu za tehnologiju Masačusets (popularni MIT), i autor knjige “Zajedno sami: Zašto očekujemo više od tehnologije i manje jedni od drugih”, uradila je seriju testova sa ovim robotom i nije joj bilo prijatno da vidi 76-godišnju staricu kako svoju životnu priču deli sa robotom.
– To je bilo tužno. Postali smo posmatrači komunikacije koja nema smisla. Neetično je varati pacijente poturanjem robota koji nemaju moć da čuju i razumeju njihove lične doživljaje i potrebe.
U tome leži caka sa robotima negovateljima – oni sami po sebi postaju, ne samo pametne mašine, već i društvo starijim ljudima.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija