Foto albumi Roboti 21. veka - pomoćnici i negovatelji

Hektor pomoćnik u kući

Hektor (Hector) je robot koji je razvijen od strane Univerziteta u Redingu, Velika Britanija, sa zadatkom da pruža različite vrste pomoći u kući starim i nemoćnim osobama.

Hektor može da vas podseti kada treba da popijete lek, on pamti gde ste ostavili naočare, ali osmišljen je tako da može da vam pomogne da ustanete ukoliko padnete.
Hektor je razvijen u projektu po imenom Kompanionejbl čije je zadatak bio integracija robotike i pametnih tehnologija u oblasti nege o starim i nemoćnim.
Projekat je podržan i od strane Evropske unije sa 7,8 miliona evra a period razvoja trajao je od 1. januara 2008. godine do 1. januara 2010. godine.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija