Društvo Magazin Godine Svet Zdravlje

Optimizacija troškova lečenja dovodi do rizika za stare

Velika Britanija ima 2,8 bolničkih ležajeva po stanovniku što je najniže u Evropi. Optimizacija troškova lečenja podrazumeva brže oslobađanje raspoloživih kreveta i preranih otpusta…

Ombudsman za zdravstvo Velike Britanije nedavno je objavija izveštaj u kome ističe trend porasta nesrećnih slučajeva koji prate “nebezbedno” otpuštanje starih osoba iz bolnica pre vremena.

Ovo je zapravo neizbežna posledica smanjenja broja bolničkih kreveta sa 300.000 krajem 1980-ih godina, na svega 140.000 u 2014. godini.

Tako Velika Britanija ima prosečno 2,8 bolničkih ležajeva po stanovniku što je najniže u Evropi, i, na primer, tri puta manje nego što je to slučaj u Nemačkoj.

Težnje da se racionalizuju kapaciteti i smanji cena lečenja kroz efikasnost stvara dodatni pritisak na bolnice koje rade sa 100 odsto kapaciteta.

Tako se neretko dešava da se trenutni, akutni problemi starijih osoba reše i da oni budu otpušteni kućama bez detaljnijih pregleda i uzimanja u obzir kompletnog stanja osobe, piše Telegraf.

Zanimljivo je da je zdravstvo Velike Britanije (NHS) dostupno za sve stanovnike zapravo tekovina Drugog svetskog rata i predstavlja vid oduživanja države narodu koji je podneo najveći teret rata, kako na frontovima i u fabrikama, tako i za cele porodice. Danas, “nova realnost” čini da se ovo sve ređe pominje.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija