Optimizacija troškova lečenja dovodi do rizika za stare

Velika Britanija ima 2,8 bolničkih ležajeva po stanovniku što je najniže u Evropi. Optimizacija troškova lečenja podrazumeva brže oslobađanje raspoloživih kreveta i preranih otpusta…

Ombudsman za zdravstvo Velike Britanije nedavno je objavija izveštaj u kome ističe trend porasta nesrećnih slučajeva koji prate „nebezbedno“ otpuštanje starih osoba iz bolnica pre vremena.

Ovo je zapravo neizbežna posledica smanjenja broja bolničkih kreveta sa 300.000 krajem 1980-ih godina, na svega 140.000 u 2014. godini.

Tako Velika Britanija ima prosečno 2,8 bolničkih ležajeva po stanovniku što je najniže u Evropi, i, na primer, tri puta manje nego što je to slučaj u Nemačkoj.

Težnje da se racionalizuju kapaciteti i smanji cena lečenja kroz efikasnost stvara dodatni pritisak na bolnice koje rade sa 100 odsto kapaciteta.

Tako se neretko dešava da se trenutni, akutni problemi starijih osoba reše i da oni budu otpušteni kućama bez detaljnijih pregleda i uzimanja u obzir kompletnog stanja osobe, piše Telegraf.

Zanimljivo je da je zdravstvo Velike Britanije (NHS) dostupno za sve stanovnike zapravo tekovina Drugog svetskog rata i predstavlja vid oduživanja države narodu koji je podneo najveći teret rata, kako na frontovima i u fabrikama, tako i za cele porodice. Danas, „nova realnost“ čini da se ovo sve ređe pominje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *