Početna Magazin Godine Fond PIO u Beogradu kasni sa 6.000 zahteva za penzije

Fond PIO u Beogradu kasni sa 6.000 zahteva za penzije

U Filijali Fonda PIO za grad Beograd na godišnjem nivou reši se 120 .000 zahteva za sticanje penzije – mesečni priliv je oko 9.000 zahteva, dok u celoj filijali radi 562 zaposlena…

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je 4. novembra 2014. godine da će do kraja godine u okviru Filijale za Beograd PIO fonda biti završeno svih 6.000 zahteva za penzije koji nisu rešeni u zakonski predviđenom roku. On je podsetio da je bilo i štrajkova zaposlenih fonda PIO, ali i da je došlo do značajno većeg broja podnetih zahteva onih koji su želeli ranije da odu u penziju nakon donošenja izmena Zakona o PIO.

Ministar je rekao i da je količina uplata fondu PIO u odnosu na prošlu godinu značano porasla i da je prosle godine ostvaren priliv od 199 miliardi dinara, a ove godine 213 milijardi. Kako je kazao, do toga je došlo zahvaljujući povećanju zaposlenosti i naplate doprinosa, što je, kako je kazao veliki pomak, ali nije dovoljno budući da još uvek imamo velikih problema sa radom na crno.
Vršilac dužnosti direktora PIO fonda Dragana Kalinović ukazala da je da je zakonski rok za obradu rešenja za penziju dva meseca, i da ima filijala u kojima je ažurnost 100 odsto i u nekima se rešenja donose u roku od mesec dana, a većini oko dva meseca. Gornja granica je šest meseci, što se dešava u Filijali Beograd gde gravitira i najveći broj osiguranika. Ona je navela da se u Filijali za grad Beograd 120 .000 zahteva za sticanje penzije reši na godišnjem nivou, a da je mesečni priliv zahteva 9.000, kao i da je u toj filijali 562 zaposlena.

Direktor Filijale Beograd PIO fonda Ivan Todorović rekao je da će se izvršiti preraspodela iz drugih organizacionih jedinica, kako bi se obradila zaostala rešenja i da će biti najviše pravnika, ali i onih koji će raditi na utvrđivanju radnog staža. Filijala za Beograd ima 800.000 osiguranika, a korisnika penzija je 112.000, naveo je Todorović, javlja Tanjug a prenosi Pres.