Društvo Ekonomija Magazin Godine Svet

OECD: Porast nejednakosti više pogađa mlade nego stare

Izveštaj Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OESB – eng. OECD), pokazuje da rastuća nejednakost u državama sveta, suprotno nego što je bilo ranije, snažnije pogađa mlađe (18-25 godina) nego starije stanovništvo (preko 65 godina):

  • Od početka krize primanja mladih su najviše smanjenja dok su stariji bili zaštićeni najgorih efekata.
  • Kupovna moć prosečnog domaćinstva zbog inflacije pala je za jedan odsto, odnosno oko 0,7 odsto za one od 26 do 65 godina, dok je porasla prosečno za 0,9 odsto godišnje za starije od 65 godina.
  • Do 2011, osobe od 66 do 75 godina bile su izložene manjem riziku od siromaštva za 25 odsto u odnosu na prosek, i, po prvi put od kada OESB sakuplja podatke, rizik je bio najmanji u ovoj starosnoj grupi.
  • Prihodi najsiromašnijih 10 odsto stanovnika pali su u odnosu na najbogatijih 10 odsto, a ova promena najprimetnija je u zemljama koje je kriza najsnažnije pogodila: Španija, Irska, Grčka, Estonija i Island.
  • Prihodi 10 odsto najsiromašnijih pali su 1,6 odsto godišnje od 2007. do 2011. godine, a ukupan prosečan pad prihoda u zemljama OESB za 10 odsto najsiromašnijih bio je dvostruko veći nego za 10 odsto najbogatijih ljudi.
  • Relativna linija siromaštva koju OESB postavlja na 50 odsto od nacionalnog prosečnog primanja, bila je preko 20 odsto u Meksiku i Izraelu u 2011. godini, međutim, kada se gleda procenat ispod linije relativnog siromaštva od krize do 2011. godine, najpogođenije među zemljama OESB jesu Turska i Mađarska.
  • Prosečno, relativno siromaštvo pogađa oko 12 odsto stanovnika zemalja OESB-a.
  • U 2011. godini, samci i samohrani roditelji, bili su pod dva do tri puta većim rizikom od siromaštva nego referentna populacija, piše Biznis Insajder.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija