Početna Magazin Godine Od 1. decembra 2016. lekari imaju normu od 10 minuta po pacijentu

Od 1. decembra 2016. lekari imaju normu od 10 minuta po pacijentu

Od 1. decembra 2016. lekari imaju normu od 10 minuta po pacijentu

Za sat vremena svaki lekar mora da primi šest pacijenta a svakom ponaosob sme da posveti samo 10 minuta, piše Telegraf.
Lekari u pojedinim domovima zdravlja u Srbiji od četvrtka, 1. decembra počinju da rade po novim pravilima. Oni će za svakog pacijenta morati da odvoje 10 minuta a u roku u od sat vremena moraće da prime njih šestoro.

Ovakva pravila uvela je većina menadžmenta domova zdravlja uz odobrenje nadležnog ministarstva.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

– Od trenutka kada pacijent uđe u ordinaciju lekar će moći da mu posveti samo deset minuta. Šest pacijenata u sat vremena moramo da zavedemo u sistem. Poslednjeg pacijenta u smeni smemo da primimo u 13. 20 sati dok kolega koji preuzima drugu smenu prvog mora da primi odmah u 13.30 sati – kaže za Telegraf.rs doktorka iz jednog beogradskog doma zdravlja čiji identitet ne otkrivamo.

Ona ističe da su ovakva pravila službe teško izvodljiva.

– Pored zakazanih pacijenata uvek imamo hitne slučejave koje moramo da primimo. Možda će nam za nekog pacijenta biti potrebno pet, a za nekog 25 minuta, tako da je sve ovo neizvodljivo. Ne treba zaboraviti i biroktariju koja je lekarima nametnuta. Nama sada više vremena oduzima pisanje nego sam pregled pacijenta i razgovoer sa njim – navodi ona.

Telegraf piše da će ovih deset minuta učiniti nervoznijim obe strane. I pacijente koji će sasvim sigurno misliti da im se doktor malo posvećuje (poznato je da kad uđemo u ordinaciju mislimo da smo jedini bolesni i najvažniji na svetu u tom trenutku), ali i lekare koji su prinuđeni da “ubrzano” gledaju pacijente.

Srbija je uvela elektronsko zakazivanje pacijenata, koje je isprva nije važilo za zakazivanje pregleda u domove zdravlja. Međutim, u okviru tog Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS), pre nekoliko dana je sa operativnim radom otpočeo Nacionalni kol centar Ministarstva zdravlja, putem kog građani mogu da zakažu pregled kod svog izabranog lekara, pedijatra, stomatologa ili ginekologa.

Ipak, ovo umesto da olakša stvara još veću gužvu, jer sada pacijenti mogu na više načina da zakažu pregled pa su neizbežna dupliranja. Samim tim, ni lekari ne mogu da ispoštuju nova pravila.

S tim u vezi dr Nevenka Dimitrijević, specijalista opšte medicine Doma zdravlja “Voždovac” koja kaže da pravila ponašanja zavise od onih koji organizuju službu, napominje da je ograničenje u minutima stresogeno.

– Kod nas nema pravila na 10 minuta. Stvar je takva da se nama sada pacijenti zakazuju i u kol-centru Ministarstva zdravlja i to na 15 minuta. Te zakazane preglede mi u našoj evidenciji ne vidimo pa pacijent mora da naglasi da je zakazan pa je tako moguće da građani budu duplirani. Na kraju svakog radnig dana se vidi da svakodnevno primamo mnogo veći broj pacijenata nego što pravila nalažu – objašnjava ona.