Početna Magazin Godine Obim posla i obrazovanje bolničarki utiču na smrtnost pacijenata

Obim posla i obrazovanje bolničarki utiču na smrtnost pacijenata

Obim posla i nivo obrazovanja bolničarki utiče na stopu smrtnosti nakon operacija, rezultati su istraživanja koje je sprovedeno u devet zapadnih zemalja.

Istraživanje je sproveo tim naučnika sa Univerziteta u Pensilvaniji pod vođstvom Linde Aiken, a objavljeno je u časopisu The Lancet.

Obuhvaćeno je 300 bolnica u: Belgiji, Velikoj Britaniji, Finskoj, Irskoj, Holandiji, Norveškoj, Španiji, Švedskoj i Švajcarskoj, a dobijeni su podaci iz otpusnih listi više od 420.000 pacijenata starijih od 50 godina koji su bili podvrgnuti uobičajenim operacijama.

Broj osoba koje su preminule u bolnici u roku od 30 dana nakon primanja, u proseku iznosi od 1 do 1,5% po zemlji. Međutim, stopa smrtnosti znatno varira u okviru jedne države: u nekim bolnicama iznosi manje od 1% dok u drugim prelazi 7%.

Obim posla i nivo obrazovanja medicinskih sestara povezani su sa stopom smrtnosti. Autori istraživanja primećuju da ta dva faktora u velikoj meri variraju od zemlje do zemlje i od bolnice do bolnice. Za svakog pacijenta više po bolničarki, stopa rizika od smrti raste za 7% po pacijentu. Svaki porast od 10% broja bolničarki koje u bolnici imaju diplomu* smanjuje ovaj rizik za istih 7%.

Kada se spoje, ovi podaci ukazuju da bi pacijenti u bolnicama u kojima 60% bolničarki ima diplomu i u kojima bolničarke u proseku brinu o šest pacijenata, imali za skoro 30% manju smrtnost nego pacijenti u bolnicama u kojima samo 30% bolničarki ima diplomu i u kojima u proseku jedna bolničarka brine o osam pacijenata.

Naučnici zaključuju da bi smanjivanje broja bolničarki kako bi se uštedela finansijska sredstva moglo da se negativno odrazi na zdravstvenu zaštitu pacijenata. Veći naglasak na obrazovanju medicinskih sestara mogao bi smanjiti broj smrtnih slučajeva tokom bolničke nege.

*U istraživanju se govori o „bachelor’s degree“. Nezgodno je prevesti ovaj stepen obrazovanja, a da se ne daje široki opis koji bi opteretio ovu vrstu kratkog prikaza. U svakom slučaju, poruka je jasna: što veći stepen obrazovanosti medicinskih sestara, to bolje za pacijente