Magazin Godine Srbija Zdravlje

Novih, skoro 700 zaposlenih u zdravstvu uprkos zabrani

Vladina komisija za davanje saglasnosti za zapošljavanje odobrila da se u zdravstvu zaposli 676 osoba, odnosno 343 lekara i 333 medicinske sestre. 

Početkom novembra, tokom načelne rasprave u skupštini Srbije o predloženim zakonima iz oblasti zdravstva, ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je nova zapošljavanja u ovom sektoru.

Kako prenosi Politika, prošle sedmice (10-17. novembar 2014) je Vladina komisija za davanje saglasnosti za zapošljavanje odobrila da se u zdravstvu zaposli 676 osoba, odnosno 343 lekara i 333 medicinske sestre.

Ova odluka Vlade bila je neophodna jer se zapošljavanje ovih zdravstvenih radnika planira do kraja ove godine, a na snazi je zabrana zapošljavanja novih radnika u javnom sektoru do kraja 2015.

Ministarstvo zdravlja je, nakon razmatranja kadrovske situacije u zdravstvenim ustanovama na teritoriji Srbije, došlo do zaključka da je neophodno zaposliti još zdravstvenih radnika. Konkurs za prijem lekara i medicinskih tehničara biće raspisan već ove sedmice (17.-23. novembar 2014), a ovi zdravstveni radnici će dobiti posao na neodređeno vreme.

Početkom novembra je razgovarano sa predstavnicima sindikata zdravstvenih radnika koji su, prema rečima ministra Lončara, svesni krize u kojoj se zemlja nalazi.

Plate u zdravstvu jesu male, ali oni su svesni situacije u kojoj se nalazimo. Kada se oporavimo, prvo će se povećati plate u zdravstvu“, poručio je, kako prenosi RTV, ministar zdravlja.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija