Početna Magazin Godine Novi zakon o radu može promeniti Francusku

Novi zakon o radu može promeniti Francusku

Novi zakon o radu može promeniti Francusku

Francuska u štrajku… I nije neka vest. Ali, ovoga puta u igri je krovni zakon o radu koji je do sada strogo štitio radnike bez obzira da li su u javnom ili privatnom sektoru. Novi predlog to menja i može imati dugoročne posledice po kompletno društvo ove zemlje…

U sredu, 17. marta 2016, policija je ispalila suzavac na demonstrante u Parizu, a tri osobe su uhapšene pošto su demonstracije izmakle kontroli, prenosi Rojters, dok francuski mediji navode da su dva policajca lakše ranjena.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Demonstranti su blokirali 115 srednjih škola širom zemlje, saopštilo je francusko Ministarstvo prosvete, a zatvoreno je i više univerziteta, među kojima nekoliko u Parizu, Lionu i Bordou. Među demonstrantima su i članovi nekih sindikata, Komunističke partije i Nove antikapitalističke partije.

Francuska socijalistička vlada pokušala je da ublaži gnev zbog reformi u oblasti rada skromnim povećanjem plata zaposlenima u javnom sektoru, dok studenti već drugi dan u protekle dve nedelje protestuju zbog izmena dosadašnjeg zakona o radu.

U pokušaju da ublaži tenzije sa sindikatima, vlada je saopštila da će ukinuti šestogodišnju meru zamrzavanja plata javnim službenicima, što košta 2.4 milijarde evra.

Studentske organizacije, međutim, traže da vlada odustane od celokupnih planova o izmeni francuskog zakona o radu.

Vlada je prošle nedelje odbacila planove da ograniči visinu otpremnina za otpuštene radnike nakon što su 9. marta desetine hiljada studenata i članova dindikata protestovali zbog tih planova.

Vlada želi da obuzda stopu nezaposlenosti, koja iznosi 10 odsto, dok je nezaposlenost među mladima čak 25 odsto, ali kritičari smatraju da te mere ugrožavaju otvaranje novih radnih mesta, navodi AFP.

Reforme imaju za cilj da se „olabave“ strogi francuski propisi o radu i da se učine otvorenim za pregovore u pojedinačkim kompanijama, što bi mogla biti značajna kulturološka promena za tu zemlju, zaključuje Rojters, prenosi Blic.