Magazin Godine Srbija Zakoni

Nove izmene Zakona o PIO tokom 2015. godine

Slika: Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (RF PIO)

Rok za donošenje najavljenih izmena i dopuna Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju ne postoji, ali bi to svakako trebalo da se dogodi tokom 2015. godine, najavila je direktorka Fonda PIO Dragana Kalinović.

Ona je u intervjuu Tanjugu rekla da je “radna grupa koja će raditi na tom poslu formirana pre mesec i po dana” (sredinom januara 2015), a izmene će se uglavnom odnositi na brže i lakše ostvarivanje prava korisnika:

– Cilj nam je da te promene stvarno valjano sagledamo i uradimo. Mislim da ovog puta, ne bi trebalo da bude težište na brzini, nego na kvalitetu promena radi bržeg ostvarivanja prava građana – rekla je Kalinocvih, koja je nedavno reizbrana na toj funkciji.

Zahvaljujući boljoj organizaciji rada Fonda PIO problem sa zaostalim rešenjima o penzijama je otklonjen, rekla je ona dodavši:

– Sa poslednjim danom 2014. godine uspeli smo da ostvatimo da broj nerešenih zahteva bude na nivou mesečnog priliva, odnosno nadoknađen je zaostatak od 6.000 nerešenih zahteva. Sada se rešenja donose u zakonskom roku, ne dužem od dva meseca.

Prepolovljen je, kaže, i broj nerešenih zahteva kad je reč o inostranim penzijama, ali je svejedno potrebno poboljšati saradnju sa penzionim fondovima u drugim zemljama, posebno bivše Jugoslavije. U tom cilju Fond PIO ima 26 potpisanih međunarodnih ugovora, rekla je Kalinović za Tanjug, prenosi Politika.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

2 Comments

Click here to post a comment
  • Kako da ostvarim pravo na penziju. Imam preko 42 godine povezani radni staz, pravo na penziju stekao sam polovinom 2013 godine.I to pravo ne mogu da ostvarim. Poslodavac mi nije i nece uplatiti doprinose od pocetkla 2010 god. i dalje me drzi u radni odnos i salje me na placeno odsustvo koje niko ne placa . Polovinom 2011 godine retroaktivno me odjavio preko godinu dana unazad , u sudskom sporu polovinom 2013 god.dobio sam presudu da je otkaz nezakonit i da je poslodavac u obavezi da me vrati na svoje radno mesto, sto je i ucinio ali nije mi nadoknadio nanetu stetu. Kako mi ne isplacuje nikakve nadoknade od pocetka 2010 godine smisljeno i sa namerom na najgrublji nezakoniti nacin iskljucio me iz sve sfere drustvenog zivota sto je tezak oblik DISKRIMINACIJE. Oduzeo mi ustavna prava i samim socijalnim iskljucenjem oduzeo i pravo na sudsku zastitu. pravo na kontinuirano lecenje pravo na uzivanje imovine pravo na penziju i sva ostala prava po osnovu socijalne izolacije u starackoj dobi.

    • Poštovani, šta da Vam kažemo… Pokušajte da se obratite Fondu PIO i tamo da saznate koje su Vam mogućnosti. Možda možete da idete u starosnu penziju, ali proverite šta dobijate a šta gubite. Nekad su živci možda skuplji od nešto većeg proseka, nekad žeđ za pravdom nema cenu. Izvinjavmo se što Vam i nismo bili od neke pomoći.

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija