Početna Magazin Godine Nove izmene Zakona o PIO tokom 2015. godine

Nove izmene Zakona o PIO tokom 2015. godine

Nove izmene Zakona o PIO tokom 2015. godine

Rok za donošenje najavljenih izmena i dopuna Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju ne postoji, ali bi to svakako trebalo da se dogodi tokom 2015. godine, najavila je direktorka Fonda PIO Dragana Kalinović.

Ona je u intervjuu Tanjugu rekla da je „radna grupa koja će raditi na tom poslu formirana pre mesec i po dana“ (sredinom januara 2015), a izmene će se uglavnom odnositi na brže i lakše ostvarivanje prava korisnika:

– Cilj nam je da te promene stvarno valjano sagledamo i uradimo. Mislim da ovog puta, ne bi trebalo da bude težište na brzini, nego na kvalitetu promena radi bržeg ostvarivanja prava građana – rekla je Kalinocvih, koja je nedavno reizbrana na toj funkciji.

Zahvaljujući boljoj organizaciji rada Fonda PIO problem sa zaostalim rešenjima o penzijama je otklonjen, rekla je ona dodavši:

– Sa poslednjim danom 2014. godine uspeli smo da ostvatimo da broj nerešenih zahteva bude na nivou mesečnog priliva, odnosno nadoknađen je zaostatak od 6.000 nerešenih zahteva. Sada se rešenja donose u zakonskom roku, ne dužem od dva meseca.

Prepolovljen je, kaže, i broj nerešenih zahteva kad je reč o inostranim penzijama, ali je svejedno potrebno poboljšati saradnju sa penzionim fondovima u drugim zemljama, posebno bivše Jugoslavije. U tom cilju Fond PIO ima 26 potpisanih međunarodnih ugovora, rekla je Kalinović za Tanjug, prenosi Politika.