Početna Magazin Godine Nova terapija raka dojke daje rezultate za 11 dana – Tumor može i da nestane!

Nova terapija raka dojke daje rezultate za 11 dana – Tumor može i da nestane!

Nova terapija raka dojke daje rezultate za 11 dana – Tumor može i da nestane!

Britanski naučnici novu terapiju raka dojke opisuju kao „zaprepašćujuće uspešnu“, s obzirom da je 87 odsto lečenih tokom testiranja reagovalo na lek, a kod 11 odsto tumori su potpuno nestali. Dodatno, terapija se sastoji od kombinacije dva leka koji su već u upotrebi, a cena terapije je relativno jeftina za ovu vrstu bolesti…

Rezultati testiranja predstavljeni su na Evropskoj konferenciji raka dojke u Amsterdamu. Testiranje je obuhvatilo 23 bolnice u Britaniji.

Početni cilj bio je da se testira kombinacija dva postojeća leka (Tyverb i Heceptin) zajedno kako bi se umanjili tumori pre operacije, ali, na iznenađenje lekara, ispostavilo se da su se tumori smanjili neobično mnogo i neobično brzo, a neki su i potpuno nestali.

Testirano je 127 pacijentkinja koje su bile pozitivni na tumor dojke tipa HER2, koji je jedan od najagresivnijih oblika bolesti.

Devet od 10 žena reagovalo je na ovaj koktel lekova, kod 17 odsto tumor se smanjio dramatično, a kod 11 odsto i potpuno je nestao.

Glavna prednost jeste u tome što nije reč o nekom potpuno novom leku, nego prosto o istovremenoj upotrebi dva leka. Testiranja jesu potrebna, ali ipak smo koliko-toliko na poznatom terenu sa ovim istraživanjima. U prvom trenutku činilo se nerealno, pa su laboratorijski testovi ponavljani kako bi se potvrdila efikasnost.

Pored direktnog uticaja na tumore, terapiju kombinacije dva leka pratilo je značajno poboljšanje imunog sistema.

Čak i cena nije prevelika, kako ume da bude kada je reč o lekovima ove vrste. Za oba leka, za 11-dnevni tretman, potrebno je oko 2.000 evra.

Što se tiče pacijenata koji ne reaguju na lek, i za njih ovaj tretman može biti važan jer lekari dobijaju priliku da u veoma kratkom vremenskom roku isprobaju metodu i vrlo brzo prebace se na alternative ako ovo ne uspe, prenosi RT.