Magazin Godine Srbija

Nova granica za penziju za uniformisana lica i zaposlene sa beneficiranim radnim stažom

Zaposleni kojima se radni staž računa sa uvećanim trajanjem od 1. januara 2013. godine sa 54 godine starosti moći će da podnesu zahtev za penziju. Ova granica će se podizati do 55 godina u 2016. godini.


– Promenama su izuzeti oni kojima se 12 meseci računa kao 18, pa će i dalje moći da se penzionišu sa 50 godina. Dok će se zaposleni u MUP, MSP, BIA, Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, profesionalnoj vojsci, od 2013. godine penzionisati sa 53 godine i šest meseci, uz 21 godinu staža, pod uslovom da su na poslovima koji nose beneficirani staž proveli najmanje 11 godina – kaže za Večernje Branislav Rašić, pomoćnik direktora Sektora za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja.

Oni su u 2012. godini mogli da odu u penziju i ako su mlađi dva meseca, i sa 4 meseca kraćim stažom. Ostali policijski službenici, koji su se u 2012. godini penzionisali sa 55 godina i 8 meseci, u idućoj će to moći sa 56 godina, ako imaju 25 godina radnog staža. 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija