Foto albumi Godišnji kalendar Penzina

Nova godina

Nova godina u hrišćanstvu započinje sedam dana od rođenja Isusa Hrista, tj. na dan kada je Isus obrezan u hramu.

Nova godina je dan kada se u solarnim i sličnim kalendarima širom sveta i u različitim kulturama obeležava sledeći kalendarski, datumski ciklus. U hrišćanskom svetu Nova godina počinje 1. januara.
U Srbiji postoje dve Nove godine. Prva, po gregorijanskom kalendaru, obeležava se kao državni praznik, 1. januara, dok se druga, Srpska nova godina, obeležava 14. januara (1. januara po julijanskom kalendaru) ali ne u sklopu neradnih dana i državnog praznika.Nova godina u hrišćanstvu započinje sedam dana od rođenja Isusa Hrista, tj. na dan kada je Isus obrezan u hramu.

Nova godina u Indiji i Iranu obeležava se 21. ili 22. marta, kod Budista to je prvi lunarni mesec u proleće, crkva je obeležava 1/14, septembra kada počinje liturgijski ciklus, itd.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija