Početna Magazin Godine Čovek i smrt Nepalske kremacije na reci Bagmati

Nepalske kremacije na reci Bagmati

Nepalske kremacije na reci Bagmati

Za mnoge Nepalce životni ciklus završava se u ceremoniji spaljivanja posmrtnih ostataka kraj hrama Pashupatinat na reci Bagmati.

Hram Pashupatinat najznačajnije je Hindu svetilište u Katmanduu, Nepal. Nalazi se na obali svete reke Bagmati koja se uliva u najsvetiju reku za pripadnike Hindu religije – Gang. 

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Za mnoge Nepalce ovde se završava životni ciklus u ceremoniji spaljivanja posmrtnih ostataka. Celo svetilište zapravo je i krematorijum na otvorenom pa se dim i pepeo ovih krematorijuma večito nadvijaju nad okolinom.

Kremacije se odvijaju neprekidno na kamenim platformama a pepeo se zatim pušta u reku Bagmati. Po nepalskim verovanjima najbolje je kada osoba na samrti bude dovedena na obalu reke i postavljena tako da joj se stopala nađu u vodi kako bi duša otplivala rekom pravo u Gang.Pre kremacije pokojnika njegov najstariji sin obrije glavu, a ženama pristup nije dozvoljen pa obred posmatraju sa druge strane reke. Deca često malo nizvodno u reci tragaju za eventualnim ostacima zlatnih zuba pokojnika.

Foto: Vova Pomortzeff