Magazin Godine Svet

Nemački penzioneri pomažu stranim studentima

Strani studenti na na Tehničkom univerzitetu u Dortmundu mogu dobiti svog „kuma“ ili „kumu“ koji će im pomagati tokom studija zahvaljujući penzionerki Renate Ferenkemper (67), piše Dojče Vele.

Oduševljena iskustvom besplatne pomoći studentima u učenju nemačkog pokrenula je projekat u kom je već 13 penzionera i 28 mladih studenata.
Njen student Jiafei iz Kine završio je doktorski rad i radi na Univerzitetu u Londonu. Jednom ga je posetila u Kini, a njegovi roditelji bili su joj gosti u Dortmundu.
Zanimanje stranih studenata raste jer im je lakše da stupe u kontakt sa starijima nego sa vršnjacima koji su zaokupljeni učenjem i svojim prijateljima.
Penzioneri se raduju novim kontaktima koji cene njihov angažman. Renate kaže i da im je važno da Nemačku predstave u novom svetlu i da studenti ponesu lepa sećanja kad se vrate u svoju domovinu. 

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija