Magazin Godine Svet

Državni praznik Dan baka i deka

Nacionalni dan baka i deka pokrenut je Sjedinjenim Američkim Državama krajem 1970-ih godina i do danas se proslavlja u nekoliko država sveta.

Ponekad se obeležava i odvojeno kao Dan baka i Dan deka. Države koje u svom kalendaru praznika imaju i ovaj dan jesu: Australija, Kanada, Estonija, Francuska, Italija, Poljska, Singapur, Tajvan, Velika Britanija i pomenute SAD. Japan obeležava Dan poštovanja starih.

Očekuje se da će ovaj praznik dobijati na značaju s obzirom na broj starijih građana, naročito u razvijenim državama. Samo u SAD su procene da će 65 miliona starijih iz 2011. godini dostići broj od 80 milliona do kraja decenije, u 2020. godini.

Pored toga, bake i deke na Zapadu sve češće su značajna podrška u brizi o unučićima. Već 2012. godine bake i deke su se starale o 30 odsto dece zaposlenih majki u SAD. 

 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija