Početna Magazin Godine Napredak ka blogerskom izrazu najstarijih

Napredak ka blogerskom izrazu najstarijih

U svetu sve više starijih osoba koristi prednosti interneta, pa sve više i bloguju. Mnogi domovi za stare pomažu ovaj način izražavanja svojih korisnika.

Starije generacije ne prestaju da iznenađuju svet. Privikavaju se na internet i na nove tehnologije, taman kada su svi mislili da se neće snaći. U svetu sve više starih koristi prednosti interneta da se izrazi, da se povežu, da nauče, da kupuju…

U Srbiji, malo kasnimo. Međutim, to nije stvar za brigu. Usled nevolja koje su nas zadesile u prethodnom periodu i nemaštine koja nas šiba odavno, a ne od početka ekonomske krize 2008. godine, i mladi, kojima je svojstveno da idu u korak sa vremenom, zbog okolnosti u kojima su živeli imali su problema da isprate sve tehnološke novitete. Sada kada su neke stvari uhvatile korena i u Srbiji, treba da očekujemo da će i stariji građani iskoristiti prednosti novog doba.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ima sve više starijih korisnika na društvenim mrežama, pre svega Fejzbuku. Taj trend i Srbija izgleda najlakše prati. Treba, međutim, očekivati da stariji u Srbiji otkriju u većem broju i mogućnost da izraze svoje mišljenje i stavove, da podele priče o svojim interesovanjima ili ponude svoje profesionalno iskustvo putem interneta. Blogovi kao slobodan i jednostavan način izražavanja dostupan svima jesu nešto što u znatnom broju koriste penzioneri na Zapadu. Sjajan je osećaj kada osete da i njihova priča ili viđenje stvari nekoga zanimaju i da su mu, čak, korisni. A i ostaje utisak da su još nešto ostavili trajno zapisano negde na vebu.

Na Zapadu, postoje i domovi za stare čiji sajtovi nisu klasične prezentacije doma, već i mesto na internetu za njihove korisnike. Neke čak održavaju sami korisnici, a negde su oni ti koji pišu ili o kojima se piše. To je prilično uzelo maha, pa su se pojavile i posebne softverske platforme namenjene upravo domovima kako bi mogli da lakše sprovedu ovu ideju u delo.