Magazin Godine Tehnologija i obrazovanje

Napredak ka blogerskom izrazu najstarijih

U svetu sve više starijih osoba koristi prednosti interneta, pa sve više i bloguju. Mnogi domovi za stare pomažu ovaj način izražavanja svojih korisnika.

Starije generacije ne prestaju da iznenađuju svet. Privikavaju se na internet i na nove tehnologije, taman kada su svi mislili da se neće snaći. U svetu sve više starih koristi prednosti interneta da se izrazi, da se povežu, da nauče, da kupuju…

U Srbiji, malo kasnimo. Međutim, to nije stvar za brigu. Usled nevolja koje su nas zadesile u prethodnom periodu i nemaštine koja nas šiba odavno, a ne od početka ekonomske krize 2008. godine, i mladi, kojima je svojstveno da idu u korak sa vremenom, zbog okolnosti u kojima su živeli imali su problema da isprate sve tehnološke novitete. Sada kada su neke stvari uhvatile korena i u Srbiji, treba da očekujemo da će i stariji građani iskoristiti prednosti novog doba.

Ima sve više starijih korisnika na društvenim mrežama, pre svega Fejzbuku. Taj trend i Srbija izgleda najlakše prati. Treba, međutim, očekivati da stariji u Srbiji otkriju u većem broju i mogućnost da izraze svoje mišljenje i stavove, da podele priče o svojim interesovanjima ili ponude svoje profesionalno iskustvo putem interneta. Blogovi kao slobodan i jednostavan način izražavanja dostupan svima jesu nešto što u znatnom broju koriste penzioneri na Zapadu. Sjajan je osećaj kada osete da i njihova priča ili viđenje stvari nekoga zanimaju i da su mu, čak, korisni. A i ostaje utisak da su još nešto ostavili trajno zapisano negde na vebu.

Na Zapadu, postoje i domovi za stare čiji sajtovi nisu klasične prezentacije doma, već i mesto na internetu za njihove korisnike. Neke čak održavaju sami korisnici, a negde su oni ti koji pišu ili o kojima se piše. To je prilično uzelo maha, pa su se pojavile i posebne softverske platforme namenjene upravo domovima kako bi mogli da lakše sprovedu ovu ideju u delo. 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija