Početna Magazin Godine Napredak ka blogerskom izrazu najstarijih

Napredak ka blogerskom izrazu najstarijih

U svetu sve više starijih osoba koristi prednosti interneta, pa sve više i bloguju. Mnogi domovi za stare pomažu ovaj način izražavanja svojih korisnika.

Starije generacije ne prestaju da iznenađuju svet. Privikavaju se na internet i na nove tehnologije, taman kada su svi mislili da se neće snaći. U svetu sve više starih koristi prednosti interneta da se izrazi, da se povežu, da nauče, da kupuju…

U Srbiji, malo kasnimo. Međutim, to nije stvar za brigu. Usled nevolja koje su nas zadesile u prethodnom periodu i nemaštine koja nas šiba odavno, a ne od početka ekonomske krize 2008. godine, i mladi, kojima je svojstveno da idu u korak sa vremenom, zbog okolnosti u kojima su živeli imali su problema da isprate sve tehnološke novitete. Sada kada su neke stvari uhvatile korena i u Srbiji, treba da očekujemo da će i stariji građani iskoristiti prednosti novog doba.

Ima sve više starijih korisnika na društvenim mrežama, pre svega Fejzbuku. Taj trend i Srbija izgleda najlakše prati. Treba, međutim, očekivati da stariji u Srbiji otkriju u većem broju i mogućnost da izraze svoje mišljenje i stavove, da podele priče o svojim interesovanjima ili ponude svoje profesionalno iskustvo putem interneta. Blogovi kao slobodan i jednostavan način izražavanja dostupan svima jesu nešto što u znatnom broju koriste penzioneri na Zapadu. Sjajan je osećaj kada osete da i njihova priča ili viđenje stvari nekoga zanimaju i da su mu, čak, korisni. A i ostaje utisak da su još nešto ostavili trajno zapisano negde na vebu.

Na Zapadu, postoje i domovi za stare čiji sajtovi nisu klasične prezentacije doma, već i mesto na internetu za njihove korisnike. Neke čak održavaju sami korisnici, a negde su oni ti koji pišu ili o kojima se piše. To je prilično uzelo maha, pa su se pojavile i posebne softverske platforme namenjene upravo domovima kako bi mogli da lakše sprovedu ovu ideju u delo.