Na transplantaciju čeka skoro 1.000 ljudi

Transplantaciju bubrega u Srbiji čeka 820 osoba, 45 ljudi čeka srce, a 40 jetru, rečeno je u Skupštini Beograda gde su odbornici potpisivali donorske kartice posle današnje prezentacije o važnosti donorstva i transplantacija…

Direktor Uprave za biomedicinu Ministarstva zdravlja Nenad Milojičić je na prezentaciji rekao da je 2013. u Srbiji obavljeno najviše transplantacija, precizirajući da su presađena 104 bubrega, 17 jetri i četiri srca. Milojičić je naveo da je ove godine transplantirano 11 bubrega, dve jetre i jedno srce.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ta tema treba da bude stalno u medijima, kako bi se podigla svest ljudi. Svaka zdravstvena ustanova u Srbiji ima obavezu da prijavi moždanu smrt pacijenta Ministarstvu zdravlja, da bi stručnjaci mogli da kontaktiraju porodicu radi uzimanja organa, rekao je Milojičić.

Govoreći o transplantacijama u inostranstvu, Milojičić je izjavio da pacijenti iz Srbije moraju i tamo da čekaju, iako su obezbeđena sredstva, jer se prednost daje građanima zemlje u kojoj se čeka na organe.

Službenik gradske uprave Beograda i jedan od nosilaca kampanje Nebojša Pospišil je rekao da devet godina čeka na transplantaciju srca, ali je dodao da su se uslovi za formiranje liste čekanja stekli tek pre šest godina.

U Srbiji je prosek manje od tri donora na milion stanovnika, dok je u Evropi 25 do 30 donora na milion pacijenata, izjavio je Pospišil i ocenio da je dobro što Hemofarm fondacija „diže tenziju“ u vezi te teme.

Mi smo građani prvog reda, ali hendikepirani u svakom pogledu. Za nas ne postoji ni utakmica, ni gužva, ni proslava. Izopšteni smo iz nekih društvenih događanja. Samo ujedinjeni možemo da podignemo svest građana o tom problemu, rekao je Pospišil.

Izvor: Danas