Magazin Godine Svet

Na Balkanu preko 50 odsto mlađih od 35 godina živi sa roditeljima

Eurostat: statistike saživota dece i roditelja u zemljama EU (izvor Blumberg)

Evropska kancelarija za statistiku Eurostat objavila je nove podatke o saživotu dece sa roditeljima u zemljama Evropske unije. Balkanske države na vrhu liste sa neverovatnim procentima od preko 50% za mlade do 35 godina koji žive sa roditeljima.

Rezultati su podaci za 2015. godinu, za uzrast od 18 do 34 godine, i to posebno za “dečake” (plava boja) i “devojčice” (crvena boja).

Ono što se primeti odmah jeste da praktično u svim zemljama devojke odlaze iz roditeljskog doma prosečno za 10-15 odsto češće nego momci.

Ovo delimično znači da su i nezavisnije, ali i da se udajom sele u stan svog supruga gde žive sa njegovim roditeljima. Razlika je najekstremnija u Rumuniji i Bugarskoj gde je ovo drugo i najverovatniji uzrok takve statistike.

Vrhom liste dominiraju balkanske i mediteranske zemlje:

 1. Hrvatska – bezmalo 80% mladih muškaraca živi sa roditeljima i oko 60 odsto devojaka
 2. Slovenija – slično kao u Hrvatskoj
 3. Italija
 4. Malta
 5. Grčka
 6. Rumunija – 45% devojaka i 70% momaka živi sa svojima
 7. Bugarska – 40% devojaka i bezmalo 70% momaka živi sa roditeljima
 8. Portugal
 9. Slovenija
 10. Mađarska
 11. Španija

Očekivano, deca su najnezavisnija u zemljama Skandinavije i Zapadne Evrope pa dno liste čine Holandija, Velika Britanija, Francuska, Švedska, Finska i Danska – sa procentima od 10 do 40 odsto i za momke i za devojke, javlja Blumberg.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija