Početna Magazin Godine Ekonomija Muzej javnih nabavki – izložba rasipništva vlasti u BiH

Muzej javnih nabavki – izložba rasipništva vlasti u BiH

Muzej javnih nabavki – izložba rasipništva vlasti u BiH

Malena stona limena pepeljara plaćena 650 eura, korpa za otpatke plaćena 886 evra, i drugi „vredni“ predmeti koji su kupljeni u procesima javnih nabavki u Bosni i Hercegovini prikazani su na izložbi „Mi plaćamo – Muzej javnih nabavki“, piše Snježana Mulić-Softić za Al Jazeera

Građani Sarajeva tako mogu videti veliku misteriju nestanka njihovog novca koji kao poreski obveznici uplaćuju u državni budžet. U desetak vitrina, postavljenih u prizemlju popularnog sarajevskog šoping centra – SCC, izložene su replike predmeta koje su vlasti u BiH, sa različitih nivoa, kupovale po mnogostruko većim cenama od stvarnih, a sve krijući se iza Zakona o javnim nabavkama.

Tako je izložena replika pepeljare koju je nabavila Vlada Republike Srpske, plaćena neverovatnih 1.293 konvertibilnih maraka (oko 650 evra). Pepeljara je od rostfraja, ravnih linija, bez ikakvih ukrasa – poput onih u restoranima na autobuskim i željezničkim stanicama, a koje u prodavnicama kućnih potrepština ne koštaju više od 10 KM (pet evra) po komadu.

Tu je i replika korpe za papire, koja je, također putem javnih nabavki, kupljena za administrativno sedište Vlade Republike Srpske i plaćena rekordnih 1.733,76 KM (886 evra) po komadu. Korpe tog kvaliteta, u sarajevskim prodavnicama robe široke potrošnje, moguće je kupiti i za 12 KM (šest eura) po komadu.

U vitrinici se našla i replika jedne rolne toalet-papira, za koju je Centar za predškolsko vaspitanje plaćao 5,5 KM (2,81 evro). U sarajevskim tržnim centrima za taj novac može se kupiti pakovanje od 10 komada najkvalitetnijeg toalet papira.

Posebnu pažnju privlači vitrinica sa izloženim obrokom – jedan ražnjić, malo pirinča i povrća na tanjiru, ispod kojeg stoji brojka od 230 KM (165 evra). Upravo toliko je za jedan ručak, opet putem javnih nabavki, izdvojila Vlada Unsko-sanskog kantona. Takav ručak u najelitnijem restoranu ne košta više od 20 KM (deset evra).

Gde je ručak, tu je i piće. Tako je izložena i replika jedne od 666 flaša alkoholnog pića, koliko ih je svojevremeno naručio Centar za predškolsko vaspitanje, također putem javnih nabavki, i to, kako se kaže u objašnjenju eksponata, u isto vreme dok su roditelji skupljali novac za popravku vrata, kupovinu tepiha i toaletnog papira za obdaništa koja pohađaju njihova deca.

Izložen je i komad asfalta, replika onog istog koji je ugrađen u deonicu autoputa Gradiška-Banja Luka, a za čiji su kvadratni metar vlasti iz džepova građana platili 2.111 KM (1.079 evra) piše Al Jazeera.