Početna Magazin Godine Ekonomija Muzej javnih nabavki – izložba rasipništva vlasti u BiH

Muzej javnih nabavki – izložba rasipništva vlasti u BiH

Muzej javnih nabavki – izložba rasipništva vlasti u BiH

Malena stona limena pepeljara plaćena 650 eura, korpa za otpatke plaćena 886 evra, i drugi „vredni“ predmeti koji su kupljeni u procesima javnih nabavki u Bosni i Hercegovini prikazani su na izložbi „Mi plaćamo – Muzej javnih nabavki“, piše Snježana Mulić-Softić za Al Jazeera

Građani Sarajeva tako mogu videti veliku misteriju nestanka njihovog novca koji kao poreski obveznici uplaćuju u državni budžet. U desetak vitrina, postavljenih u prizemlju popularnog sarajevskog šoping centra – SCC, izložene su replike predmeta koje su vlasti u BiH, sa različitih nivoa, kupovale po mnogostruko većim cenama od stvarnih, a sve krijući se iza Zakona o javnim nabavkama.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Tako je izložena replika pepeljare koju je nabavila Vlada Republike Srpske, plaćena neverovatnih 1.293 konvertibilnih maraka (oko 650 evra). Pepeljara je od rostfraja, ravnih linija, bez ikakvih ukrasa – poput onih u restoranima na autobuskim i željezničkim stanicama, a koje u prodavnicama kućnih potrepština ne koštaju više od 10 KM (pet evra) po komadu.

Tu je i replika korpe za papire, koja je, također putem javnih nabavki, kupljena za administrativno sedište Vlade Republike Srpske i plaćena rekordnih 1.733,76 KM (886 evra) po komadu. Korpe tog kvaliteta, u sarajevskim prodavnicama robe široke potrošnje, moguće je kupiti i za 12 KM (šest eura) po komadu.

U vitrinici se našla i replika jedne rolne toalet-papira, za koju je Centar za predškolsko vaspitanje plaćao 5,5 KM (2,81 evro). U sarajevskim tržnim centrima za taj novac može se kupiti pakovanje od 10 komada najkvalitetnijeg toalet papira.

Posebnu pažnju privlači vitrinica sa izloženim obrokom – jedan ražnjić, malo pirinča i povrća na tanjiru, ispod kojeg stoji brojka od 230 KM (165 evra). Upravo toliko je za jedan ručak, opet putem javnih nabavki, izdvojila Vlada Unsko-sanskog kantona. Takav ručak u najelitnijem restoranu ne košta više od 20 KM (deset evra).

Gde je ručak, tu je i piće. Tako je izložena i replika jedne od 666 flaša alkoholnog pića, koliko ih je svojevremeno naručio Centar za predškolsko vaspitanje, također putem javnih nabavki, i to, kako se kaže u objašnjenju eksponata, u isto vreme dok su roditelji skupljali novac za popravku vrata, kupovinu tepiha i toaletnog papira za obdaništa koja pohađaju njihova deca.

Izložen je i komad asfalta, replika onog istog koji je ugrađen u deonicu autoputa Gradiška-Banja Luka, a za čiji su kvadratni metar vlasti iz džepova građana platili 2.111 KM (1.079 evra) piše Al Jazeera.