Početna Magazin Godine Ekonomija MMF: Prostor za skromno povećanje penzija i ciljano povećanje plata

MMF: Prostor za skromno povećanje penzija i ciljano povećanje plata

MMF: Prostor za skromno povećanje penzija i ciljano povećanje plata

Šef Misije MMF-a za Srbiju Džejms Ruf rekao je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije da postoji prostor za skromno povećanje penzija i ciljano povećanje zarada u javnom sektoru.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Međunarodni monetarni fond (MMF) podigao je prognozu rasta BDP-a Srbije za 2015. godinu sa 0,5 odsto na 0,75 odsto, koliko je bila prethodna prognoza. MMF je odobrio i povećanje plata i penzija u narednoj godini, a sve to nakon završetka treće revizije aranžmana Srbije sa tom međunarodnom finansijskom institucijom, javlja RTS.

Šef Misije MMF-a za Srbiju Džejms Ruf rekao je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije da postoji prostor za skromno povećanje penzija i ciljano povećanje zarada u javnom sektoru. Povećanje plata će biti, kako je rekao, delimično finansirano i povećanjem akciza na gorivo, a kako je naveo, to mora da bude i slika uspeha koji je Vlada postigla u racionalizaciji javnog sektora.

Ministar finansija Dušan Vujović je na pitanje koliko će biti to povećanje, poručio da će sutra, 11. novembra, javnost biti upoznata sa detaljima i brojevima. „Obezbedili smo dovoljan prostor da se to realizuje, a sutra ćemo o detaljima koji su to sektori i koliko će biti umereno povećanje penzija“, rekao je ministar finansija.

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković naglasila je da je sada razmatran fiskalni prostor i da je konstatovano da on postoji, a detalji o brojevima slede.

Ruf je rekao i da se nada da će, kako javne institucije postaju delotvornije i efikasnije, biti otvoren i veći prostor za povećanje u 2017. godini pa nadalje. MMF, međutim, podseća da ukupna potroššnja na zarade i penzije treba da nastavi da se smanjuje kao i udeo BDP-a ka srednjoročnim ciljevima od sedam odnosno 11 procenata BDP-a.

Kad je reč o prognozi rasta, MMF je konstatovao da je nastavljena konsolidacija ekonomskog oporavka Srbije, podržžana snažžnim politikama i poboljššanim poverenjem te je zato i revidirana najviša projekcija realnog rasta BDP-a za 2015. i 2016. godinu na 0,75 procenata, odnosno na 1,75 procenata.

Misija MMF-a je u Beogradu boravila od 29. oktobra do 10. novembra 2015. godine.