Mladi Nemci uštede četvrtinu novca koji imaju na raspolaganju

Mladi Nemci uštede četvrtinu novca koji imaju na raspolaganju

Mladi Nemci, u odnosu na svoju zaradu, štede znatno više nego što je nemački prosek, pokazala je jedna anketa koju su objavili nemački mediji. Anketa je pokazala da mladi u Nemačkoj već na početku života počinju da štede za starost.

Od 464 evra, koliko im u proseku ostane kada plate najamninu za stan i troškove života, oni uštede čak prosečno 126 evra mesečno, pokazuje anketa.

Mladi Nemci štede, pre svega, za vozačku dozvolu, kupovinu automobila, putovanja, kupovinu elektro-tehničke robe, ali i za starost.

Kvota štednje u grupi do 25 godina iznosi preko četvrtine novca koji imaju na raspolaganju – čak 27 odsto, što je tri puta više nego u privatnim domaćinstvima, objasnila je Dojče banka, prenose mediji.

Dve trećine mladih štede novac na konvencionalni način-stavljajući ga na štednu knjižicu, dok svega 12 odsto njih se odlučuje za kupovinu akcija ili štednju u fondovima.

Svaki četvrti mladi Nemac, oko 23 odsto njih, štedi za obrazovanje, a 17 odsto njih počinju da štede za starost, javlja Tanjug a prenosi B92.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *