Početna Magazin Godine Ekonomija Mladi Nemci uštede četvrtinu novca koji imaju na raspolaganju

Mladi Nemci uštede četvrtinu novca koji imaju na raspolaganju

Mladi Nemci uštede četvrtinu novca koji imaju na raspolaganju

Mladi Nemci, u odnosu na svoju zaradu, štede znatno više nego što je nemački prosek, pokazala je jedna anketa koju su objavili nemački mediji. Anketa je pokazala da mladi u Nemačkoj već na početku života počinju da štede za starost.

Od 464 evra, koliko im u proseku ostane kada plate najamninu za stan i troškove života, oni uštede čak prosečno 126 evra mesečno, pokazuje anketa.

Mladi Nemci štede, pre svega, za vozačku dozvolu, kupovinu automobila, putovanja, kupovinu elektro-tehničke robe, ali i za starost.

Kvota štednje u grupi do 25 godina iznosi preko četvrtine novca koji imaju na raspolaganju – čak 27 odsto, što je tri puta više nego u privatnim domaćinstvima, objasnila je Dojče banka, prenose mediji.

Dve trećine mladih štede novac na konvencionalni način-stavljajući ga na štednu knjižicu, dok svega 12 odsto njih se odlučuje za kupovinu akcija ili štednju u fondovima.

Svaki četvrti mladi Nemac, oko 23 odsto njih, štedi za obrazovanje, a 17 odsto njih počinju da štede za starost, javlja Tanjug a prenosi B92.