Magazin Godine Srbija Zakoni

Ministarstvo i PIO obećavaju u 2015. godini: Ići će po kućama i radiće po zakonu!

Slika: Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (RF PIO)

Ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike, Aleksandar Vulin, pred novu 2015. godinu bio je u Fondu PIO i razgovarao sa predstavnicima Fonda o dve teme iz svog resora: o reviziji invalidskih penzija koja je u toku, i o izdavanju rešenja za penzije od strane PIO fonda sa kojima je bilo puno kašnjenja u 2014. godini…

O reviziji invalidskih penzija:

– Danas smo odlučili da zbog teškog vremena i zime ne pozivamo naše korisnike da dolaze u Beograd već ćemo odrediti komisije koje će odlaziti u njihova mesta pa ćemo reviziju vršiti na licu mesta da se ljudi ne bi izlagali nepotrebnim troškovima i da ne bi po ovom vremenu morali da putuju iz svojih mesta – rekao je Vulin novinarima nakon posete Fondu PIO u Beogradu i razgovora sa rukovodstvom.

O izdavanju rešenja za penziju u zakonskom roku (dva meseca):

– Od 1. januara 2015. godine sve predstavke koje se odnose na penzionisanje moraće da se rešavaju u roku od 60 dana – izjavio je Vulin.

S obzirom da su zbog štrajka PIO fonda i povećanog broja zahteva za penziju pre 1. januara 2015. godine (zbog izmena uslova za penzionisanje i mogućnosti prevremenih penzija), hiljade građana, naročito u Beogradu, čekale više meseci na izdavanje rešenja za penziju na sastanku ministra sa predstavnicima PIO fonda rečeno je i sledeće:

– U 2015. godini filijala Beograd radiće u zakonskom roku. U proteklom periodu rešeno 8.000 zahteva više nego u istom periodu prošle godine – rekla je direktorka Fonda PIO Dragana Kalinović.

– Uloženi su veliki napori u novembru i decembru 2014. godine da se veliki broj nerešenih zahteva reši i što je omogućeno da se od 1. januara 2015. godine godine krene sa donošenjem rešenja u zakonskom roku – rekao je direktor Filijale Fonda za Beograd Ivan Todorović

– Obrađen je jedan deo predmeta koji nije rešen u zakonskom roku. Fond je učinio sve što se tiče postupka, ali nije bilo moguće doneti odluku iz više objektivnih razloga. Neki od razloga su trajanje međudržavnog postupka, nepodnošenje određenih prijava od poslodavaca, neplaćanje doprinosa ili zato što građani nisu dostavili sve potrebne dokaze – dodao je Todorović, javlja Tanjug.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija