Početna Vesti Ministar Vujović, u toku čijeg mandata su smanjene penzije, podneo ostavku

Ministar Vujović, u toku čijeg mandata su smanjene penzije, podneo ostavku

Ministar Vujović, u toku čijeg mandata su smanjene penzije, podneo ostavku

Dušan Vujović, ministar finansija, podneo je ostavku na ovu funkciju iz, kako je navedeno, ličnih razloga.

Njegova ostavka biće verifikovana na prvom zasedanju Skupštine Srbije, ali iz kabineta premijerke nije precizirano kada će to tačno biti. Do tada će funkciju ministra nastaviti da obavlja Vujović.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Učinak Vujovića, prvo na mestu ministra privrede, a potom i finansija, vrednovale su međunarodne finansijske institucije, deo domaćih stručnjaka i javnosti. Važi za funkcionera koji je u značajnoj meri doprineo konsolidaciji državnih finansija, ali je ostao upamćen i kao ministar za vreme čijeg mandata su, 2014. godine, uvedene mere štednje oličene u zamrzavanju plata u javnom sektoru i umanjenju penzija, podseća Radio slobodna Evropa.

Ostavku ministra Vujovića nemoguće je posmatrati bez postavljanja pitanja o njenom uticaju na finansijsku politiku Srbije. Naime, nepopularne mere koje je preduzeo u zemlji, pre svega smanjenje penzija i plata u javnom sektoru, pozdravljene su od strane međunarodnih finansijskih faktora.

Oktobra 2017. godine, Međunarodni monetrani fond i Svetska banka proglasili su Dušana Vujovića za najboljeg ministra finansija za Centralnu i Istočnu Evropu.

Povlačenje Dušana Vujovića sa funkcije ministra i to u danu početka pregovora sa Međunarodnim monetarnim fondom o novom nefinansijskom programu saradnje, dogodilo se nakon višemesečnog nagađanja o rekonstrukciji kabineta premijerke Ane Brnabić.

Milojko Arsić, profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, rekao je za agenciju Beta da je ministar Vujović, zajedno sa Fiskalnim savetom i MMF-om, imao važnu ulogu u kreiranju mera fiskalne politike u poslednje tri godine.

„Sada ključni politički akteri, predsednik države i premijerka najavljuju veliko povećanje rashoda iz budžeta, obećanjem da će se do kraja godine povećati plate i penzije, mada su plate u javnom sektoru na početku godine već povećane za oko devet odsto“, rekao je Arsić.

Osim toga, prof. Arsić je podsetio da još uvek nisu rešeni problemi u javnim i drugim državnim preduzećima, što bi u budućnosti moglo da dovede do novih troškova za državu.

„Trebalo bi se podsetiti da je ista vlast od 2012. godine do 2014. godine vodila ekspanzivnu i neodgovornu fiskalnu politiku i da se intenzivno zaduživala i imala visok deficit u budžetu, a za posledice takve politike optuživala prethodnike“, rekao je Arsić.

Kočnice za takvu politiku će, prema njegovim rečima, biti prisustvo MMF sa kojim će se nastaviti aranžman, i predstavnici EU, ali i najšira javnost, koja je shvatila da makroekonomska stabilnost povećava strane investicije, smanjuje kamate, povećava zaposlenost i zarade.

„Stoga, ipak, očekujem da se sadašnja vlast neće vratiti na politiku visokog deficita u državnoj kasi koju je vodila od 2012. godine do 2014. godine, ali je određeno popuštanje fiskalne discipline prilično verovatno“, rekao je za Betu Mlojko Arsić.

Goran Radosavljević, ekonomista i profesor na beogradskom Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju, upozorava, kako prenosi RSE, da je obavljena tek polovina i to, najverovatnije, onog lakšeg dela posla.

„Ono što je, po mom mišljenju, u ovom trenutku problematičnije su: reforma javnih preduzeća, finansiranje lokalnih samouprava iz budžeta i drugi strukturni problemi koje imamo, poput izdvajanja za zdavstveno i penziono – što do sada nije ni dotaknuto. Da li će biti povećanja plata i penzija, ili ne… Ako je stanje u javnim finansijama tako dobro kao što tvrde vlasti, ne vidim zašto se to ne bi desilo…“, kaže Radosavljević.

Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu rekao je za Betu da nije Vujović donosio mere štednje, već su politiku vodili predsednik i premijerka, te zato smatra da će finansija stabilnost zavisiti od čelnih ljudi države bezobzira ko je na čelu ministarstva finansija.

Prof. Savić podseća da su do sada sa vrha vlasti davana razna obećanja, pa i o povećanju plata i penzija, ali u praksi je na kraju bilo drugačije.

„Prošli put su rekli da će plate i penzije biti povećane deset odsto za sve, a na kraju je bilo i pet odsto za neke kategorije zaposlenih u javnom sektoru“, rekao je Savić.

Dodao je da će se „tek videti šta će, koliko i kada biti povećano“.

On je rekao da se nada da je Vlada Srbije „naučila lekciju olakog trošenja novca iz državne kase, a da na vidiku nema ni izbora da bi se značajno povećale plate“.

„Verovatno će se kao i prošli put plate i penzije povećavati selektivno“, rekao je Savić.

Profesor Zoran Stojiljković, predsednik Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost za RSE kaže da nije uveren da će biti bilo kakvih promena u smislu ublažavanja mera štednje ili ukidanja Zakona o privremenom načinu uređenja isplata penzija.

„Jako bih to voleo, ali nemam nekakva preterana očekivanja. Da vam kažem, iskustvo onoga što se dešavalo u poslednjih četvrt veka i poslednjih osamnaest godina me tome uči“, izjavio je profesor Stojiljković.

Mediji spekulišu da će resor finansija preuzeti sadašnji gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Izvori: Beta, Radio slobodna Evropa
Fotografija: Tanja Valić, Tanjug