Početna Magazin Godine Ekonomija Ministar govori o izmenama Zakona o PIO

Ministar govori o izmenama Zakona o PIO

Ministar finansija Lazar Krstić izjavio je 10. jula 2014. godine da je Srbija propustila priliku da donese izmene zakona o penzijskom sistemu tokom godina ekonomske krize 2008-2012…

Ministar finansija Lazar Krstić izjavio je 10. jula 2014. godine da je Srbija propustila priliku da donese izmene zakona o penzijskom sistemu i da u istočnoj Evropi praktično da nema države koja to nije učinila u jeku svetske ekonomske krize, od 2008. do 2012. godine.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Govoreći o podizanju starosne granice za žene za odlazak u penziju, Krstić je naveo da je u većini zemalja u zapadnoj Evropi to 67 godina. U istočnoj Evropi je minimum 65 godina, dok su ostale zemlje tokom krize, uključujući i Crnu Goru, podigle starosnu granicu za odlazak žena u penziju na 67 godina. U Republici Srpskoj uslov za penzionisanje žena je bio 60, a za muškarce 65 godina u 2008. godini, a u 2012. je ta granica izjednačena na 65 godina za žene i muškarce.

– Kod nas žene žive tri godine duže od muškaraca, a u penziju idu tri godine ranije. Mi bismo do 2032. godine trebalo da se prilagodimo novoj stvarnosti u kojoj živimo – rekao je Krstić.

– Nacrt predviđa olakšice za odlazak u penziju žena koje su i majke. I to je praksa razvijenih zemalja. Recimo, Nemačke. Iako su naše javne finansije neuporedive sa zapadnoevropskim, to želimo da usvojimo – istakao je Krstić.

O beneficiranom radnom stažu, ministar finansija kaže da su izmene i dopune usmerene ka tome da se ukine beneficija za one koji to objektivno ne zaslužuju: „Primera radi, sekretarica u vojsci ili u policiji“.

Penali za prevremeni odlazak u penziju ili aktuarski penali, praksa su u svim zemljama zapadne i istočne Evrope, a predlog za Srbiju je oko četiri odsto mesečno sve dok se ne dostigne uslov za sticanje penzije. To treba usvojiti zato što se kod nas nešto manje od trećine ljudi penzionisalo, a da nisu ispunjavali uslove – rekao je Krstić, a prenosi Politika.