Početna Draganova nagrada Draganova nagrada 2017. Mile (Beograd): Lepote Vojvodine – Banatsko Biserno ostrvo

Mile (Beograd): Lepote Vojvodine – Banatsko Biserno ostrvo

Mile (Beograd): Lepote Vojvodine – Banatsko Biserno ostrvo

Priča sa III konkursa za najbolji putopis starijih osoba „Draganova nagrada“, kategorija „Najbolja putopisna priča iz Srbije“.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Fotografija: N. Glišić Bačko Gradište

U Tihom okeanu, u blizini poznatih Havajskih ostrva, jedan arhipelag ima lepo ime – Biserno ostrvo. I u srednjoj Americi, u Panamskom zalivu, gde domoroci love biserne školjke, postoje ostrva sa istim imenima. I nekoliko ostrva u Karipskom moru nazvana su Biserna.

Imamo ga i mi u Srbiji, u Banatu kod Novog Bečeja i Bačkog Gradišta. Ono administrativno pripada Banatu, a okruženo je „mrtvom Tisom“ sa bačke, zapadne strane i „živom Tisom“ sa banatske, istočne strane. Dakle, starim koritom Tise i novim, iskopanim koritom Tise. Ono leži okruženo vodama Tisa – „Starom Tisom, „Mrtvajom“, i sadašnjim vodOTOKOM.

Ostrvo je usamljeno, bogato nanosima taloga zemlje koja je odlična podloga za vinograde, voćnjake i povrtnjake. Udaljeno je oko tri kilometara od Bačkog Gradišta, nedaleko od Bečeja i puta Novi Sad – Senta. Ono je u vlasništvu Poljoprivrednog dobra „Sokolac“ iz Novog Bečeja.

Moji preci (Boža Garić, žandar sa početka XX veka) zapisali su da su, u vreme kopanja novog korita Tise, iz Crne Gore, a iz plemena Vasojevića, došle u Bačko Gradište 32 porodice „sa zelenih livada Veruše i Opasanice“ koje prave reku Taru. Došli su u Bačku „E, da bi kopali novo korito Tisi…“ Tako je sprečeno plavljenje bačke ravnice, sužen široki tok reke i sačuvano na hiljade hektara odlične, plodne zemlje od Bečeja do Žablja.

Ovaj deo Bačke, oko starog toka reke Tise, u narodu je dobio naziv „Misir Bačke“ – što će reći da je to najbolja i najplodnija zemlja. Biserno ostrvo poznato je po sortnim vrstama grožđa od kojih se dobija poznato vino Krokan, miomirisno i zejtinjave boje a koje su voleli poznati državnici Žorž Klemanso, Staljin, Čaušesku, Tito. I ja sam ‘zaljubljenik’ u Krokan jer me je moj deda Baća naučio da pijem vina koja „sluge kradu“ – one ga prave i znaju šta je najbolje… Biserno ostrvo je i lovište fazana, a na njega dolaze i ribolovci iz okoline, ali i iz evropskih zemalja. Ono je povezano pontonskim mostom i asfaltnim putem sa bačke strane i novim mostom kod Bečeja sa Novim Bečejom.

Lepota Bisernog ostrva proglašena je za Park prirode i pod zaštitom je države. Ovde se može uživati u tišini, pecanju i lovu, a leti se može kupati u čistoj vodi dubine oko sedam metara.

„Stara Tisa“, „Mrtvaja“, „Mrtva Tisa“ su imena iste reke koja nema ni izvora ni uliva – a proteže se od Bečeja do Žablja u dužini preko 20 km. Ona je uvek puna vode – jer se puni podzemnim vodama Tise koja na ovom mestu svoga toka ima najveći meandar.

Mile Garić, Beograd