Početna Draganova nagrada Draganova nagrada 2017. Mile (Beograd): Lepote Vojvodine – Banatsko Biserno ostrvo

Mile (Beograd): Lepote Vojvodine – Banatsko Biserno ostrvo

Mile (Beograd): Lepote Vojvodine – Banatsko Biserno ostrvo

Priča sa III konkursa za najbolji putopis starijih osoba „Draganova nagrada“, kategorija „Najbolja putopisna priča iz Srbije“.

Fotografija: N. Glišić Bačko Gradište

U Tihom okeanu, u blizini poznatih Havajskih ostrva, jedan arhipelag ima lepo ime – Biserno ostrvo. I u srednjoj Americi, u Panamskom zalivu, gde domoroci love biserne školjke, postoje ostrva sa istim imenima. I nekoliko ostrva u Karipskom moru nazvana su Biserna.

Imamo ga i mi u Srbiji, u Banatu kod Novog Bečeja i Bačkog Gradišta. Ono administrativno pripada Banatu, a okruženo je „mrtvom Tisom“ sa bačke, zapadne strane i „živom Tisom“ sa banatske, istočne strane. Dakle, starim koritom Tise i novim, iskopanim koritom Tise. Ono leži okruženo vodama Tisa – „Starom Tisom, „Mrtvajom“, i sadašnjim vodOTOKOM.

Ostrvo je usamljeno, bogato nanosima taloga zemlje koja je odlična podloga za vinograde, voćnjake i povrtnjake. Udaljeno je oko tri kilometara od Bačkog Gradišta, nedaleko od Bečeja i puta Novi Sad – Senta. Ono je u vlasništvu Poljoprivrednog dobra „Sokolac“ iz Novog Bečeja.

Moji preci (Boža Garić, žandar sa početka XX veka) zapisali su da su, u vreme kopanja novog korita Tise, iz Crne Gore, a iz plemena Vasojevića, došle u Bačko Gradište 32 porodice „sa zelenih livada Veruše i Opasanice“ koje prave reku Taru. Došli su u Bačku „E, da bi kopali novo korito Tisi…“ Tako je sprečeno plavljenje bačke ravnice, sužen široki tok reke i sačuvano na hiljade hektara odlične, plodne zemlje od Bečeja do Žablja.

Ovaj deo Bačke, oko starog toka reke Tise, u narodu je dobio naziv „Misir Bačke“ – što će reći da je to najbolja i najplodnija zemlja. Biserno ostrvo poznato je po sortnim vrstama grožđa od kojih se dobija poznato vino Krokan, miomirisno i zejtinjave boje a koje su voleli poznati državnici Žorž Klemanso, Staljin, Čaušesku, Tito. I ja sam ‘zaljubljenik’ u Krokan jer me je moj deda Baća naučio da pijem vina koja „sluge kradu“ – one ga prave i znaju šta je najbolje… Biserno ostrvo je i lovište fazana, a na njega dolaze i ribolovci iz okoline, ali i iz evropskih zemalja. Ono je povezano pontonskim mostom i asfaltnim putem sa bačke strane i novim mostom kod Bečeja sa Novim Bečejom.

Lepota Bisernog ostrva proglašena je za Park prirode i pod zaštitom je države. Ovde se može uživati u tišini, pecanju i lovu, a leti se može kupati u čistoj vodi dubine oko sedam metara.

„Stara Tisa“, „Mrtvaja“, „Mrtva Tisa“ su imena iste reke koja nema ni izvora ni uliva – a proteže se od Bečeja do Žablja u dužini preko 20 km. Ona je uvek puna vode – jer se puni podzemnim vodama Tise koja na ovom mestu svoga toka ima najveći meandar.

Mile Garić, Beograd