Početna Magazin Godine Društvo Megi Kun – glas koji ne drhti

Megi Kun – glas koji ne drhti

Megi Kun – glas koji ne drhti

Margaret Eliza Kun, poznatija kao Megi Kun (Maggie Kuhn), rođena je 1905. god. u državi Njujork. Radila je u Udruženju mladih hrišćanskih žena (YWCA). Uvek je bila društveno i politički angažovana.

Držala se svojih principa u radu i životu, ali je, kao svi pravi intelektualci, stalno sticala znanje i napredovala. Još 1940. izazvala je komešanje kada je osnovala predmet Ljudska seksualnost u okviru koga je podučavala i razgovarala sa mladim ženama o seksu, kontracepciji, problemima neudatih žena…

Tokom 50-ih i 60-ih godina radila je u okviru Prezbiterijanske crkve. Pošto je 1970. godine napunila 65 godina, bila je prinuđena da napusti posao i da se penzioniše. To se ovoj aktivnoj dami nikako nije dopalo.

Ona, koja se celog svog života borila za prava ljudi, između ostalih i starih, sada je sa grupom prijatelja u sličnoj situaciji podigla glas i u odbranu svoga prava na rad.

Harizmatična, inteligentna i elokventna, brzo je privukla pažnju medija na novoosnovanu organizaciju koja će postati poznata kao Gray Panthers (Sedi panteri – bukv. sivi). Oni su od samog početka imali za krilaticu „Starost i mladost u akciji“. Magi je smatrala da je neprirodno da se stari odvajaju od mladih.

Ona se u mladosti starala o majci i bratu – oboje su bili bolesni, ali se nikada nije udavala. Uvek je odgovarala da je to bilo pitanje „čiste sreće“ jer da je imala muža i decu, ne bi mogla da postigne mnoge stvari u životu.

Prodrmala je američko društvo i otvorila mnoga pitanja vezana i za stare i, generalno, za položaj pojedinca u društvu. Do kraja života bila je veoma aktivan predsednik Sedih pantera. Napisala je više knjiga i autobiografiju. Umrla je 1995. godine.