Magazin Godine Zdravlje

Matičnim ćelijama protiv dijabetesa

Naučnici već stvaraju stotine miliona beta ćelija, koje leče dijabetes kod miševa za 10 dana, a u narednim godinama očekuju da će biti sprovedena i implantacija na ljudima…

Naučnici sa univerziteta Harvard razvili su inovativnu tehniku koja regeneriše proces stvaranja beta ćelija koje se nalaze u pankreasu i obezbeđuju insulin.

Stimulacijom određenih gena po datom redosledu, naučnici su uspeli da od embrionskih matičnih ćelija, ali i od ćelija kože, da naprave beta ćelije.

Istraživanje je trajalo 15 godina, a sada je u fazi kada stvaraju stotine miliona beta ćelija. U narednim godinama očekuju da će biti sprovedena i implantacija na ljudima.

Samo u SAD, oko 29,1 milion ljudi boluje od dijabetesa, tj. oko 9,3 celokupne populacije.

Eksperimenti na miševima pokazali su da ovakva transplatacija rešava dijabetes za manje od 10 dana. Sledeća faza je ispitivanje na primatima.

Ipak, ostaju brojne prepreke, naročito za one koji pate od dijabetesa tipa 1 kod god bolest deluje tako što “gađa” i uništava insulinske beta ćelike u pankreasu. Zato tim pokušava da smešta ove ćelije u zaštitnu opnu koja bi trebalo da ih sačuva od napada.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Cell, piše RT.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija