Početna Magazin Godine Matičnim ćelijama protiv dijabetesa

Matičnim ćelijama protiv dijabetesa

Naučnici već stvaraju stotine miliona beta ćelija, koje leče dijabetes kod miševa za 10 dana, a u narednim godinama očekuju da će biti sprovedena i implantacija na ljudima…

Naučnici sa univerziteta Harvard razvili su inovativnu tehniku koja regeneriše proces stvaranja beta ćelija koje se nalaze u pankreasu i obezbeđuju insulin.

Stimulacijom određenih gena po datom redosledu, naučnici su uspeli da od embrionskih matičnih ćelija, ali i od ćelija kože, da naprave beta ćelije.

Istraživanje je trajalo 15 godina, a sada je u fazi kada stvaraju stotine miliona beta ćelija. U narednim godinama očekuju da će biti sprovedena i implantacija na ljudima.

Samo u SAD, oko 29,1 milion ljudi boluje od dijabetesa, tj. oko 9,3 celokupne populacije.

Eksperimenti na miševima pokazali su da ovakva transplatacija rešava dijabetes za manje od 10 dana. Sledeća faza je ispitivanje na primatima.

Ipak, ostaju brojne prepreke, naročito za one koji pate od dijabetesa tipa 1 kod god bolest deluje tako što „gađa“ i uništava insulinske beta ćelike u pankreasu. Zato tim pokušava da smešta ove ćelije u zaštitnu opnu koja bi trebalo da ih sačuva od napada.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Cell, piše RT.