Početna Magazin Godine Mašina na kojoj se radi za minimalac

Mašina na kojoj se radi za minimalac

Mašina na kojoj se radi za minimalac

Američki umetnik Blejk Fol-Konroj izradio je „mašinu“ na kojoj svako može da radi za iznos minimalne plate u SAD. Ispunjena novičićima, ona svakih nekoliko sekundi izbaci po jedan ako je pokrećete, i tako pokazuje koliko rada je potrebno uložiti za minimalac koji obično nije dovoljan za život.

U američkim uslovima, tačnije u njujorškim za 2015. godinu, gde je minimalac 8,75 dolara na sat, mašina svakih 4,11 sekundi izbaci po jedan cent. I sve dok „radnik“ vrti mašinu ona „kaplje“ novčiće, jedan po jedan. Autor naglašava da mašina može lako da se progamira da isporučuje minimalac na bilo kojoj lokaciji, ubrzavanjem ili usporavanjem intervala u kojima se „zaradi“ novčić.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Mašina zapravo predstavlja oštar komentar na nejednakosti u društvu, a čak i oni koji joj priđu sa entuzijazmom da na brzinu „zarade“ nekoliko dolara vrlo brzo shvate da se to neće dogoditi bez žuljeva na dlanovima, niti u skorije vreme.

Sledeći stupanj svesti je da posmatrač i učesnik na izložbi shvati da ovako teško, i za toliko novca, radi dva miliona radnika u SAD svakog dana.

Iako je projekat iz perioda 2008-2010. godina, mašina je danas naročito aktuelna kada je u SAD višemesečna javna rasprava o podizanju minimalnih plata

Izvor: sajt umetnika Blake Fall-Conroy