Manje roming cene mobilnog interneta između Zapadnog Balkana i EU

Roming cene mobilnog interneta između zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije  biće manje od 1. oktobra 2023. godine.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Detalj fotografijeEhimetalor Akhere Unuabona sa Unsplash

Smanjene roming cene mobilnog inerneta između Zapadnog Balkana i EU građani mogu da očekuju od 1. oktobra ove godine.

Predstavnici Evropske komisije (EC), Regionalnog saveta za saradnju (RCC) i mobilnih operatora iz Evropske unije i Zapadnog Balkana saglasili su se da cene tarifnih dodataka i posebnih tarifnih paketa između EU i Zapadnog Balkana budu niže od redovnih tarifnih paketa.

Jedan od 38 mobilnih operatora koji su potpisali sporazum je i Yettel Srbija. Ova kompanija je i pre zvaničnog uvođenja cena dogovorom, 5. aprila lansirala nove roming dodatke za zemlje EU. Ove cene su povoljnije nego smanjenje ugovoreno ovim dogovorom. Zamisao kompanije je bila da korisnici osete prednosti nižih cena rominga pre uskršnjih i prvomajskih praznika.

Inicijativa EU, RCC i mobilnih operatora omogućiće da specijalne roming tarife mobilnog interneta prilikom boravka u EU postanu tržišni standard na području Zapadnog Balkana.

„To znači da će građani Zapadnog Balkana moći da koriste tarifne dodatke ili posebne tarifne pakete kroz koje će mobilni internet u romingu postati pristupačniji, sa cenama koje su značajno ispod cena u redovnim tarifnim paketima“, saopštio je Yettel.

Smanjenje cena biće uvedeno kroz nekoliko faza, zaključno sa 2028. godinom. Najavljeno sniženje roming cene mobilnog interneta u oktobru predstavlja prvu fazu. Postepeno smanjivanje cena ima za cilj da se formiraju još povoljnije tarife.

Mobilni operatori regiona Zapadnog Balkana dali su najznačajniji doprinos stvaranju jedinstvene ekonomske zone regiona, time što je od 1. jula 2021. u potpunosti ukinuta naplata rominga za sve vrste saobraćaja na području šest ekonomija regiona.

Izvor: Beta