Društvo Magazin Godine Svet

Malta: Novi amandmani krivičnog zakona štite stare

Godine 2013. Ujedinjene nacije su ispitivale kvalitet života starih u 91 zemlji sveta koristeći različite indikatore. Malta je dospela na 77. mesto u oblastima zaposlenja i obrazovanja starih.

Malta ima kulturu poštovanja i brige za stare, većina porodica je još uvek fizički i emotivno blisko, a bake i deke imaju pozitivnu ulogu u porodici. Međutim, ovo mediteransko ostrvo ne zaobilaze težnje modernog vremena, pre svega odlazak starih u domove za stare.

Domovi za stare na Malti su prvorazredni, kako privatni tako i državni, a i sama nega je, opšte govoreći, dobra. Međutim, ni ovde nije bez jednog od najvećih problema u oblasti nege starih… Komesar za mentalno zdravlje i brigu o starima nedavno je govorio o slučajevima povećanog broja slučajeva zlostavljanja starih u domovima od strane negovatelja, te je vlada predložila i donošenje zakonskih izmena u ovoj oblasti.

Sekretar za stare parlamenta Malte predstavio je predlog amandmana krivičnog zakona koji bi obuhvatio oduzimanje prava starima kao što je pravo na slobodnu društvenu komunikaciju, ali i slučajeve finansijskih zloupotreba. Tako će zlostavljanje starih, pored fizičkog, biti prošireno na emotivno i finansijsko.

Prošle, 2013. godine, Ujedinjene nacije su ispitivale kvalitet života starih u 91 zemlji sveta koristeći različite indikatore. Malta je dospela na 77. mesto prema parametrima prava starih na zaposlenje i obrazovanje. Zaposlenost osoba od 55 do 64 godine na Malti je 30 odsto, dok je u Evropi prosečno oko 50 odsto, piše malteški Times.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija