Početna Magazin Godine Majkrosoft zvanično ukinuo podršku za Windows XP

Majkrosoft zvanično ukinuo podršku za Windows XP

Zamislite da kupite operativni sistem kada krenete u penziju, npr. u 65 godini, a zatim, u 78, kompanija Vas obaveštava da morate kupiti novi operativni sistem? Mora li tako?

Nakon dugih najava, kompanija Majkrosoft, posle 13 godina, ukinula je podršku za jedan od najčešćih operativnih sistema računara širom sveta – Windows XP.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Šta to znači? Od danas, 8. aprila 2014. godine, svaki treći računar na svetu postaje potencijalno laka meta za viruse i hakere. Računari će raditi, ali neće biti više bezbednosnih „apdejta“, „zakrpa“, onlajn podrške, itd. To znači da ostaju i oni propusti („rupe“) u operativnom sistemu koje su nedavno otkrivene.

Ovo ne samo da pogađa individualne korisnike, već i kompanije koje imaju nekoliko (desetina) hiljada računara, kao i brojne institucije širom sveta čije računare i dalje pokreće Windows XP. Samo u SAD, bar 10 odsto vladinih računara je na ovom operativnom sistemu, a mnogi od njih sadrže i poverljive vojne i diplomatske informacije.

Velika Britanija već je potpisala ugovor vredan 9,1 milijardu dolara da produži podršku za još 12 meseci, a sličan ugovor kompanija će dobiti i od Nemačke za preko 40.000 računara.

Komentar Penzina: Zamislite da kupite računar i operativni sistem kada krenete u penziju, recimo, u 65. godini života. I, kada napunite 78, kompanija Vas obaveštava da to što ste kupili više ne važi, da morate kupiti novi operativni sistem, inače će Vaš računar (privatan život, finansije, itd) biti izložen hakerima i virusima. Uporno nam ne uspeva da od 21. veka napravimo mesto koje smo nekada sanjali.