Početna Magazin Godine Londonska opština tera ratnog veterana u dom za stare

Londonska opština tera ratnog veterana u dom za stare

Londonska opština tera ratnog veterana u dom za stare

Preko 125.000 Britanaca potpisalo je peticiju protiv izbacivanja iz kuće najstarijeg preživelog britanskog ratnog zatvorenika koji više ne može da plaća neophodnu negu, a opština tvrdi da nema sredstava za njegov slučaj.

Naime, 96-godišnjem Robertu Klarku (Robert Clark), koji je vezan za invalidska kolica, a pored toga je i slep, lokalna vlast preti izbacivanjem iz stana u severnom Londonu jer ne može da plaća negu.

On je samo tokom poslednje dve godine potrošio svoju životnu ušteđevinu na troškove kućne nege koji su iznosili 960 funti nedeljno – oko 50.000 funti godišnje! Od toga je dobijao novčanu pomoć od svega 350 funti mesečno (nešto preko trećine troškova).

Lokalna samouprava kaže da ni toliko više ne može da plaća, i želi ratnog vetrana da preseli u dom za stare.

Napomena o širem kontekstu: Britansko društvo bilo je duboko klasno podeljeno na početku 20. veka, da bi Prvi, a naročito Drugi svetski rat, podigli svest o značaju svakog pojedinca za odbranu i opstanak države. Tako su nastali programi zdravstvene i socijalne zaštite kao način da se država oduži svojim građanima za ratne napore. Međutim, već od ere Margaret Tačer, 1980-ih godina, ovakvo viđenje počinje da se revidira „u korist ekonomije“. Na Penzinu možete pratiti šta se danas u tom smislu dešava u Velikoj Britaniji.

Klark je služio u lakoj pešadiji u Severnoj Africi, gde je zarobljen 1942. godine, a zatim prebačen u Poljsku. Godine 1945. bio je jedan od malobrojnih preživelih američkih i britanskih zatvorenika koji su učestovovali u „Maršu smrti“ kada su bili primorani da pešače 1.500 kilometara tokom hladne zime dok su se Nemci povlačili pred Crvenom armijom.

U lokalnoj samoupravi pojašnjavaju da razumeju njegov doprinos zemlji, ali da „ne mogu da priušte“ da se novac poreskih obveznika troši u trenutku kada samo u toj lokalnoj samoupravi pomoć treba da se obezbedi za 2.900 ljudi.

Peticija je privukla veliku pažnju javnosti, a procenjuje se da Klark ima novca za još svega tri meseca kućne nege. Nakon toga morao bi u dom za stare, iako tvrdi da bi ga taj premeštaj podsećao na zarobljeništvo, prenosi RT.