Čovek i smrt Foto albumi

Linkovi na nadgrobnom spomeniku

Prve nadgrobne ploče sa QR-kodom pojavile su se u Sijetlu, SAD: mobilnim telefonom učitate kod i link vas vodi na lični sajt pokojnika ili stranicu na internetu.

Stručnjaci ovo vide kao revoluciju u kulturi odavanja pošte pokojnicima a kamenorezac Andreas Rozenkranc iz Kelna smatra da su mogućnosti sa QR-kodovima, baš kao i interneta, gotovo neograničene.
Kakve informacije sadrži nadgrobni QR-kod, to zavisi isključivo od želje onoga koji osmišlja nadgrobni spomenik. Kod može da sadrži samo citat iz Geteovih dela, ili da bude zbirka internet-linkova.
Mnogi QR-kod smatraju i dobrim rešenjem za sve koji žele da budu kremirani, jer na urni nema mesta za više informacija o pokojniku.
Ipak, kelnski ured za uređenje grada i zelenih površina smatra da postoji opasnost da QR-kodovi odvedu posetioce groblja na linkove na kojima ima glasnih sadržaja (npr. pesma), što bi moglo da omete mir drugih posetilaca groblja, ili na “neprimerene” sadržaje.
Pročitajte ceo tekst na sajtu Dojče Velea.
Foto: Chester Pearce Associates

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija