Legenda rokenrola 90. rođendan proslavlja novim albumom

Legenda rokenrola 90. rođendan proslavlja novim albumom

Čak Beri ove godine napunio je 90. godina, i najavljuje svoj prvi album sa novim pesmama posle 38 godina. Album će se zvati jednostavno „Čak“, a na njemu gitaru i harmoniku sviraju i Berijevi sin i ćerka.

Legenda rokenrola, i jedan od uzora prvim velikim bendovima kao što su Bitlsi i Roling Stonsi, album posvećuje svojoj supruzi sa kojom je u braku još od 1948. godine – punih 68 godina. Tačan datum izlaska albuma nije objavljen.

Rođen u Misuriju, 1926. godine, kao mladić uhapšen je zbog tri pljačke i krađe automobila. Od 1944. do 1947. godine bio je u zatvoru gde je oformio kvartret i već su svirali dovoljno dobro da im uprava zatvora odobri održavanje koncerata van zatvorskog kruga.

Ubrzo se oženio i dobio ćerku Ingrid koja svira harmoniku na novom albumu, i sama u svojoj 66. godini. Narednih godina radio je razne poslove i svirao za dodatnu zaradu.

Godine 1955. odlazi u Čikago i njegova karijera muzičara polako počinje da se kreće naviše u društvu drugih velikana muzike onog vremena.

Svoju ulogu u ranim danima rokenrola zapečatio je 1959. godine albumom „Go, Johnny, Go!“, osnosno pesmom „Johnny B. Good“ (pesmu su na svoj način obrađivali i naši Partibrejkerski pevajući je na srpskom jeziku kao Džoni, budi dobar).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *