Početna Magazin Godine Društvo Laburisti obećavaju uključivanje neformalnih negovatelja u sistem

Laburisti obećavaju uključivanje neformalnih negovatelja u sistem

Institucije, kao što je zdravstveni sistem, moraju aktivnije da rade na priznavanju negovatelja, i da im pruže prava i podršku koje zaslužuju – najavljuju britanski laburisti…

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Liz Kendal, ministarka laburističke vlade u senci zadužena za socijalna pitanja, u autorskom članku za stranački list, predstavila je ideje svoje stranke posvećene starim osobama.

Ona obećava da će svaka starija osoba kojoj je potrebna socijalna pomoć imati mogućnost da na jednom mestu dobije sve potrebne informacije, od kućnih poseta, preko fizioterapije do saveta u vezi sa adaptacijom doma.

– Jedna od tema koja često „iskoči“ kada razgovaramo sa starijim ženama jeste briga o starima ili bolesnicima. Oko 60 odsto od šest miliona britanskih (porodičnih) negovatelja koji za svoje napore nisu plaćeni jesu žene. Mnoge od njih su pod pritiskom zato što se često brinu za članove porodice različitih generacija – kaže Kendal i objašnjava:

– One brinu za svoje ostarele roditelje, ali takođe pomažu i svojoj deci sa unučićima. Za one koje su zaposlene ovo je jednostavno previše. Svaka treća napušta posao ili se odlučuje da radi kraće radno vreme.

– Tako imaju manja primanja, gube potrebne veštine za zapošljavanje, i sve to košta javne finansije oko milijardu funti godišnje zbog manje naplate poreza i većih socijalnih izdataka.

– Institucije, kao što je zdravstveni sistem, moraju aktivnije da rade na priznavanju negovatelja, i da im pruže prava i podršku koje zaslužuju. Negovateljima je potreban bolji kvalitet informacija, iz centralizovanog izvora, tako da ih sistem ne seli od šaltera do šaltera.

– Ukoliko svaka starija osoba dobije svoj određenog koordinatora koji je za nju zadužen, to bi moglo sprečiti nepotrebno traćenje bolničkih resursa kada je zdravstveno stanje redovno praćeno, ili terapije lekovima, i druge potrebe.

– Ova sistemska promena ne bi nas koštala ništa, jer bi koordinator zapravo bila osoba koja je već među onim angažovanim za brigu o starima – piše Kendal, a prenosi Independent.