Društvo Magazin Godine Svet

Afrika se podmlađuje, ali Gana stari

Stariji stanovnici Gane mahom se oslanjaju na svoje porodice ili “neformalne izvore prihoda”, ali i to ide sve teže jer broj starijih neprekidno raste. Sada ih ima 1,53 miliona…

Jedna od afričkih zemalja koja doživljava demografsku sudbinu razvijenijih delova sveta jeste i Gana.

U Gani je tokom pola veka broj starijih od 60 godina (koliko je kod njih zvanična granica “starosti”), povećan oko 370 odsto – od 325.178 u 1960. godini, na 1,53 miliona u 2012. godini.

Država nije na vreme uspela da odgovori na ovaj izazov pa danas skoro 230.000 starijih osoba prima penziju iz državnih fondova, te ostaje oko 1,3 miliona starijih osoba bez ikakvih primanja.

Stariji stanovnici Gane mahom se oslanjaju na svoje porodice ili “neformalne izvore prihoda”, ali i to ide sve teže jer broj starijih neprekidno raste.

U nedavno urađenom izveštaju izneti su svi ovi problemi kao i predlozi za sređivanje situacije, odnosno, ublažavanje katastrofalnog stanja za život starijih osoba, piše Ghana Web.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija