Početna Magazin Godine Umetnost La Demora – Kašnjenje društva za potrebama pojedinca

La Demora – Kašnjenje društva za potrebama pojedinca

La Demora – Kašnjenje društva za potrebama pojedinca

La Demora (Kašnjenje) je urugvajski film režisera Rodriga Pla iz 2012. godine. Porodična drama koja oslikava univerzalna pitanja brige o starima, podele odgovornosti između porodice i društva, koja govori o problemu socijalne zaštite i, više od svega, priča o složenim osećajima među članovima porodice i raskidanosti staratelja.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Maria (Roksana Blanko) brine o svoje troje dece i 80-godišnjem dementnom ocu Agustinu (Karlos Valjarino). Radi naporan, slabo plaćen posao za lokalnu tekstilnu fabriku. Sve joj je teže i ne vidi izlaz ukoliko ne počne da zarađuje više. Šta će sa ocem koji više ne može da brine o sebi?

Pokušava da razgovara sa sestrom kojoj nije ni jasno zašto joj priča, u za nju neodgovarajućem momentu, o toj „situaciji“. Razgovara sa predstavnicima socijalne službe koji ne vide potrebu da se bave njenim ocem jer njihova porodica nije ispod granice siromaštva.

Poražena, slomljena, Maria u trenutku rešava da ostavi oca u udaljenom predgrađu. Montevideo je prikazan sivo i hladno. Svuda se oseća otuđenost koja pojačava utisak beznađa u kome se našla Maria.

Ali onda, kao suprotnost sivilu – ljudi kojima je stalo do usamljenog starca na ulici. Istrajnost starog čoveka koji čeka svoju ćerku. „Kada ne možeš da se setiš svoje adrese, to je kao da nemaš dom“, kaže Agustino i čeka onu koje se seća. A Maria, koja se odmah gorko pokajala, kreće da traži oca.