Kovid propusnice od 20 časova

Na sednici Vlade Srbije održanoj 8. novembra, usvojena je nova uredba o primeni kovid propusnica. Kovid propusnice će važiti od 20 časova. Mera počinje da se primenjuje odmah, tj. od 20 časova 8. novembra.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Kovid propusnice će biti potrebne ne samo u ugostiteljskim objektima, već i u objektim u kojima se organizuju igre na sreću. Prema istoj uredbi Vlade, radno vreme ovih objekata više nije ograničeno.

Novom uredbom propisano je da nakon 20 časova neće biti moguće boraviti u ovim objektima bez kovid propusnice. Ulazak bez kovid sertifikata moguć je tek od šest časova ujutru narednog dana ukoliko ugostiteljski objekti ili kladionice rade non-stop,.

Kovid propusnica je digitalni zeleni sertifikat koji svaki građanin dobije kada se vakciniše protiv koronavirusa ili kada dobije rezultate testiranja na kovid. Digitalni zeleni sertifikat se može dobiti imejlom preko eUprave ili u najbližoj poslovnici Pošte Srbije.

Digitalni zeleni sertifikat sadrži najmanje jedno od sledećeg:

  • Dokaz o primljenoj drugoj, odnosno trećoj dozi vakcine protiv kovida 19, kojim se potvrđuje da vakcinacija nije starija od 210 dana
  • Negativan PCR test ne stariji od 72 sata
  • Negativan antigenski test ne stariji od 48 sati
  • Dokaz o preležanom kovidu u prethodnih sedam meseci (potvrđuje se pozitivnim PCR ili antigenskim testom)
  • Pozitivan test na antitela (IgG), ne stariji od tri meseca, urađen u državnoj laboratoriji.

Svaka od ovih stavki se već sada nalazi u zelenom sertifikatu građana koji ga poseduju. Pri svakoj promeni (novoj dozi vakcine, testiranju ili oboljevanju od kovida) automatski se ispunjava novim podacima. Kovid propusnica se može imati na telefonu ili u štampanoj formii. On će se proveravati skeniranjem jedinstvenog QR koda.

Cilj uvođenja kovid sertifikata je isključivo zaštita zdravlja svih stanovnika Republike Srbije, a ne novčano kažnjavanje građana. Zato se Vlada Srbije nada da će se građani i privrednici ponašati odgovorno. Kontrola će od 8. novembra biti dodatno pojačana.

Izvor: RTS
Fotografija: Jez Timms na Unsplash