Početna Magazin Godine Kori Udovički pozvala javne službenike da prekinu rat sa građanima

Kori Udovički pozvala javne službenike da prekinu rat sa građanima

Kori Udovički pozvala javne službenike da prekinu rat sa građanima

Kori Udovički poslala je pismo na adrese 60.000 javnih službenika sa uputstvom kako da olakšaju život građanima koji provode sate pred šalterima: – Građani nas doživljavaju kao ogromnu, gotovansku birokratiju koja je prema njima nemarno raspoložena…

Zanimljivo, ministarka je pismo počela pričom o svom prijatelju Dancu. Naime, kako navodi u pismu, on je dobio neočekivan premeštaj iz jedne u drugu azijsku zemlju, a trebala su mu dokumenta zbog upisa dece u novu školu. Svi papiri trebalo je da stignu iz Danske i pozvao je nadležne u svojoj zemlji:

– S druge strane linije čuo je umirujući glas: „Ne brinite, naš zadatak je da pomognemo svakom danskom građaninu, ma gde se on nalazio.” Papiri su stigli na vreme. Jens je kroz svoj grlati smeh, jedva krijući ponos, zaključio: „Baš mi je bilo drago što sam Danac”– napisala je ministarka službenicima u pismu i dodala:

– Takva je uprava kakvu ja želim za Srbiju: partner i podrška građanima u ostvarivanju njihovih svakodnevnih potreba. Zvuči teško, jer između građana i uprave, umesto saradnje, kao da već odavno tinja rat.

Ministarka je u susret zakonu o opštem upravnom postupku, koji donosi velike promene u načinu rada javnih službenika, podsetila saradnike šta se od njih očekuje. Iako zakon stupa na snagu za godinu dana, već od 8. juna 2016. godine se zabranjuje različitim državnim organima da od građana traže, recimo, izvode koji se već nalaze u njihovim bazama.

– Građani nas doživljavaju kao ogromnu, gotovansku birokratiju koja je prema njima nemarno raspoložena. Suviše često nailaze na zahteve i prepreke. Kako objasniti kad uzaludno obijaju pragove, čekaju u redovima – poručila je Udovički i jasno precizirala saradnicima šta ne smeju da rade:

Ne sme se dešavati da iz iste uprave izađu različita mišljenja o vrlo sličnim predmetima. Nedopustivo je i da se vraća predmet zato što je u naslovu napisano „Molba“ umesto „Žalba”. Službenik mora na licu mesta u dogovoru sa strankom da izmeni naslov bez rizika po urednost dokumenta – prenosi Blic.

Komentar Penzina: Ovaj poziv verovatno kasni godinama, pa i decenijama. Možda ni za njega ranije nije bilo političke snage koja bi izdržala opoziciju. Možda nije ni najbolje vreme uputiti ga u trenutku kada je nova skupština već izabrana i kada treba da se pravi nova vlada.

Kako bilo, poziv je dovoljno specifičan, i, ako se sprovede u delo, mogao bi biti početak neke nove ere u komunikaciji države i lokalnih samouprava sa građanima te je kao takav vest koja treba da stoji i na Penzinu.

Takođe, moramo napomenuti da se nismo ni preterano retko sretali sa službenicima koji su na šalterima obavljali lavovski posao, uz neverovatno strpljenje, neverovatnim intezitetom. Sa verom da će neko isto tako umeti da prepozna ove „apostole“ dobre volje i efikasnosti, i da ih adekvatno nagradi, prenosimo ovu vest.