Početna Magazin Godine Ekonomija Koliko Veliku Britaniju košta monarhija?

Koliko Veliku Britaniju košta monarhija?

Procene su da monarhija Britaniju košta oko 299,4 miliona funti godišnje – čak devet puta više nego što se zvanično objavljuje.

Britanska kraljevska porodica je u 2013. godini iz budžeta dobila 35,7 miliona funti (44,65 miliona evra), što je 1,9 miliona, ili šest odsto više nego u 2012. godini. To znači da je svaki stanovnik praktično dao oko 56 penija (nešto manje od jednog dolara).

Kraljičini računi nalaze se u fondu koji služi za plaćanje troškova prevoza, plate zaposlenih, i održavanje palata.
Međutim, u realnoj vrednosti, kraljičina primanja su povećana za 2,4 miliona funti u odnosu na prethodnu godinu.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Kraljevska porodica, jedan od najvećih vlasnika nekretnina na Ostrvu, povećala je budžet za palate za 45 odsto, na 13,3 miliona funti. Od toga je veći samo izdatak za plate zaposlenih od 19,5 miliona, i u 2012. i u 2013. godini.

Zanimljivo je da čuvena Bakingemska palata ima zastareo sistem grejanja i nije energetski efikasna te su troškovi grejanja skoro 800.000 funti godišnje.

Porodica tvrdi da je njihova porodična ušteđevina danas svega milion funti, u odnosu na 35 miliona iz 2001. godine, za šta krive loše upravljanje finansijama.

Međutim, procene su da monarhija Britaniju košta oko 299,4 miliona funti godišnje – čak devet puta više nego što se zvanično objavljuje.
Britanska ekonomija je 2012. godine ušla u recesiju prvi put posle 1975. godine. Iako se sada vidi oporavak, pre svega u stopi nezaposlenosti od svega 6,6 odsto, mnogi predviđaju crne dane zbog rastućeg balona tržišta nekretnina i velikog trgovinskog deficita, piše RT.