Početna Magazin Godine Ekonomija Kolektivni ugovori – predmet saplitanja novog Zakona o radu

Kolektivni ugovori – predmet saplitanja novog Zakona o radu

Predmet spora u pregovorima o novom Zakonu o radu jeste prošireno dejstvo kolektivnih ugovora.

Predstavnici dva reprezentativna sindikata – UGS Nezavisnost i Savez samostalnih sindikata Srbije na sastanku sa premijerom Aleksandrom Vučićem i ministrom za rad Aleksandrom Vulinom predočili su da sindikati ne mogu pristati na ukidanje proširenog dejstva kolektivnog ugovora jer bi to značilo ukidanje kolektivnog pregovaranja – dijaloga između sindikata i poslodavaca.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Ako nema kolektivnog pregovaranja, nema razloga da sindikat postoji„, kaže Branislav Čanak, predsednik UGS Nezavisnost. On objašnjava da kolektivni ugovori koji se primenjuju u Srbiji ne odudaraju od evropskih standarda, te poslodavci nemaju razloga da ih se plaše.

Direktor Unije poslodavaca Srbije Dragoljub Rajić sa druge strane, kaže da to na čemu naši sindikati insistiraju ne postoji ni u jednoj zemlji Evropske unije. Unija se zalaže za postojanje kolektivnog pregovaranja, ali na nivou svakog preduzeća posebno, jer je realnije da se zaposleni u određenoj firmi organizuju u sindikat i sa svojim poslodavcem postignu dogovor u direktnim pregovorima.

U suprotnom, prošireno dejstvo kolektivnog ugovora pravilo bi probleme u poslovanju malih preduzeća kojih u Srbiji danas ima oko 235.000. Ako do kompromisa ne dođe, Rajić smatra da će Vlada Srbije morati da donese odluku sama i preuzme odgovornost..