Magazin Godine Zdravlje

Klinika za pulmologiju dobila komoru za rastvaranje citostatika

Klinika za pulmologiju dobila je komoru za rastvaranje citostatika sa UV lampom, kao donaciju Međunarodnog kluba žena.

Komora omogućava da se citostatici bezbedno rastvore i da se na bezbedan način, barem u narednih deset godina, daje terapija obolelima od raka pluća.

Prof. dr Dragana Jovanović, direktorka Klinike, objasnila je da se stara oprema stalno kvarila, pa su često i medicinske sestre koje su rastvarale citostatike za oko 4.000 pacijenata bile zdravstveno ugrožene.

Sredstva za nabavku ove komore, vrednosti oko 9.000 evra, Međunarodni klub žena sakupio je na prodajnom novogodišnjem bazaru koji se, već tradicionalno, održava na Beogradskom sajmu. Članice Kluba, oko 200 žena diplomata i poslovnih ljudi, na ovom bazaru prodaju proizvode specifične za zemlje iz kojih dolaze i na taj način prikupljaju novac koji ide u humanitarne svrhe.

Osana Smerećuk, supruga kanadskog ambasadora i predsednica Kluba, rekla je za Tanjug da su, čim su čule za problem Klinike za pulmologiju, sredstva prikupljena u humanitarnim akcijama usmerile u kupovinu komore.


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija