Početna Magazin Godine Društvo Klimatske promene ubijaju volju za seksom – Manje seksa, manje beba

Klimatske promene ubijaju volju za seksom – Manje seksa, manje beba

Klimatske promene ubijaju volju za seksom – Manje seksa, manje beba

Klimatske promene optužene su za razne stvari, a sada im se stavlja na teret i to da će biti odgovorne za manju stopu nataliteta na planeti. Tvrdnja je zasnovana na praćenju statistika nekoliko prethodnih decenija – posle svake veće žege natalitet se nije oporavljao i po nekoliko meseci.

Studija koju je objavio Nacionalni biro za ekonomska istraživanja kaže da više temperature smanjuju učestalost seksualnih odnosa, i to na 80-godišnjem uzorku statističkih rezultata u SAD (National Bureau of Economic Research: Maybe Next Month? Temperature Shocks, Climate Change, and Dynamic Adjustments in Birth Rates).

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Istraživači su zapravo pratili vezu između prosečnih temperatura i stope nataliteta, i uočili su da je ona bila u padu i po 10 meseci nakon produženih perioda toplih dana kada je prosečna temperatura za dan i noć prelazila 26 stepeni Celzijusa.

Nakon samo jednog „ekstremno toplog dana“ ustanovljen je pad nataliteta od 0,4 odsto devet meseci kasnije, što znači da se tada u SAD rađalo oko 1.165 beba manje, to jest – i 32 odsto rađanja manje nego inače.

U istraživanju naučnici su predstavili nekoliko zaključaka:

 

  1. Stopa natalita ne vraća se sasvim na početni nivo odmah nakon vrelih talasa.
  2. Više jesenjih začeća znači više rađanja u letnjim mesecima, što znači i lošije prosečno zdravlje novorođenčadi (iako nije sasvim razjašnjeno zašto je to tako).
  3. Klima uređaji zaista mogu biti afrodizijak (kao u reklami u kojoj devojčica koja želi brata pali klimu u roditeljskoj sobi), bar sudeći prema ublaženom padu natalita u vrelim danima od 1970-ih godina kada je klimatizacija postala učestala u domovima u SAD.

Pored ovoga, naučnici su predstavili projekcije za period od 2070. do 2099. godine, kada će, ako se nastavi rast temperature, SAD imati preko 64 dana godišnje sa prosečnom temperaturom preko 26 stepeni Celzijusa, u odnosu na „polazni“ period u istraživanju od 1990. do 2002. godine, kada ih bilo svega 31 takav dan.

Ukoliko su statističke analize i zaključci tačni, SAD bi se mogli susresti sa padom nataliteta od 2,6 odsto, što bi značilo 107.000 beba manje svake godine, piše Blumberg.