Početna Magazin Godine Kina želi da suzbije striptiz na sahranama (VIDEO)

Kina želi da suzbije striptiz na sahranama (VIDEO)

Kina želi da suzbije striptiz na sahranama (VIDEO)

Kinesko ministarstvo kulture najavilo je da će raditi aktivno sa policijom na suzbijanju novog običaja koji se proširio ovom zemljom – striptizete na sahranama koje porodica angažuje kako bi privukla više ožalošćenih na ispraćaju pokojnika.

Internetom kruže video snimci na kojima se jasno vidi kako se striptizete skidaju pred okupljenom porodicom, ukljujući muškarce i žene, odrasle i decu, užu porodicu preminulog…

Kineska vlada pokušava da se bori protiv ovog običaja već godinama. Još 2006. godine državna televizija objavila je reportažu o erotičnom plesu na sahranama.

Striptizete, od kojih neke nastupaju sa zmijama, postoje u „svakom selu“ u državi, i zarađuju oko 2.000 juana (oko 300 evra) mesečno.

Striptiz se uglavnom odvija u zatvorenim salama za parastos, koje više liče na noćne klubove ili bioskopske sale – zatamnjene, sa svetlima u boji, sa velikim ekranom na kom se prikazuje fotografija pokojnika, itd.

U pomenutoj reportaži CCTV-a istaknuto je da ovaj trend zagađuje kulturni život lokalnog stanovništva.

Nešto slično postoji i na Tajvanu gde decenijama postoji običaj da kraj groba pokojnika igraju devojke u izuzetno kratkim suknjama i haljinama, piše Wall Street Journal.