Magazin Godine Svet

Kina želi da suzbije striptiz na sahranama (VIDEO)

Slika: Ama, japanska sirena - žene ronioci u hladnim vodama severnog pacifika

Kinesko ministarstvo kulture najavilo je da će raditi aktivno sa policijom na suzbijanju novog običaja koji se proširio ovom zemljom – striptizete na sahranama koje porodica angažuje kako bi privukla više ožalošćenih na ispraćaju pokojnika.

Internetom kruže video snimci na kojima se jasno vidi kako se striptizete skidaju pred okupljenom porodicom, ukljujući muškarce i žene, odrasle i decu, užu porodicu preminulog…

Kineska vlada pokušava da se bori protiv ovog običaja već godinama. Još 2006. godine državna televizija objavila je reportažu o erotičnom plesu na sahranama.

Striptizete, od kojih neke nastupaju sa zmijama, postoje u “svakom selu” u državi, i zarađuju oko 2.000 juana (oko 300 evra) mesečno.

Striptiz se uglavnom odvija u zatvorenim salama za parastos, koje više liče na noćne klubove ili bioskopske sale – zatamnjene, sa svetlima u boji, sa velikim ekranom na kom se prikazuje fotografija pokojnika, itd.

U pomenutoj reportaži CCTV-a istaknuto je da ovaj trend zagađuje kulturni život lokalnog stanovništva.

Nešto slično postoji i na Tajvanu gde decenijama postoji običaj da kraj groba pokojnika igraju devojke u izuzetno kratkim suknjama i haljinama, piše Wall Street Journal.

About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija