Početna Magazin Godine KCS: Ugradnja kuka i kolena čeka prestanak nameštanja tendera

KCS: Ugradnja kuka i kolena čeka prestanak nameštanja tendera

Dugo čekanje na ugradnju veštačkog kuka ili kolena, u Klinici za ortopedske bolesti Kliničkog centra Srbije (KCS), posledica je poništenih neregularnih tendera…

Višegodišnje čekanje na ugradnju veštačkog kuka ili kolena, u Klinici za ortopedske bolesti Kliničkog centra Srbije (KCS), posledica je dva poništena tendera od strane Komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, zbog uslova na koje mogu da odgovore samo jedan ili dva ponuđača.

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!

Raspisan je i treći tender,  za nabavku kukova, kolena i svog pratećeg materijala za godinu dana u vrednosti od 45 miliona dinara, a opet se lako može dogoditi da tender ne uspe – iz istog razloga. Na listi je trenutno 1.134 pacijenta, a najviše se čeka ugradnja endoproteze kuka i kolena – pojedini pacijenti čekaju od juna 2007, a na redu su tek decembra 2015. godine!

– Obrazloženje je da ortopedi brže ugrađuju (u tenderima tražene) dvodelne od trodelnih kukove, jer prevashodno rade sa starijim pacijentima. Međutim, dvodelne kukove nudi samo jedan ponuđač. Takođe, takvi kukovi se samo ugrađu samo za pet sekundi brže, a pošto su zastareli, pacijentima je nakon ugradnje noga kraća za sedam centimetara – objašnjava izvor Blica.

– Nakon žalbe, Komisija je intervenisala i ukazala da je oba puta, 12 od 14 tačaka upućivalo na jednog ponuđača. Zbog toga smo 2013. godine morali da raspišemo hitnu nabavku, koju sam ja vodio. Tada u specifikacijama nisam naveo marke proizvoda i tender je završen u roku od pet dana – ističe za Blic prof. dr Ristić. Prof. dr Miljko Ristić, direktor Kliničkog centra Srbije.