Početna Magazin Godine Ekonomija Porez na zemljište određuju bez kriterijuma

Porez na zemljište određuju bez kriterijuma

Porez na zemljište određuju bez kriterijuma

Samostalno određivanje poreza na imovinu od strane lokalnih samouprava već pokazuje prve znake nelogičnosti u primeni. To, naravno, znači paušalnu procenu vrednosti, bez ikakvih vidljivih kriterijuma.

Izmene Zakona o porezu na imovinu i prateće povećanje poreza, već pokazuje prve znake nelogičnosti u primeni. Bivša savetnica ministra finansija Milica Bisić, kaže da je građanima, preduzećima i preduzetnicima ostavljena mogućnost da se žale, i dodaje da bi trebalo formirati zajedničku komisiju za usaglašavanje kriterijuma. A dotle…

– Ovo je praktično jedna parcela! Za deo koji pripada Pećincima cena je 1.800 dinara, a za staropazovski deo 300 dinara po kvadratu! Porez za njivu od 16.000 kvadrata, koja se vodi kao građevinsko zemljište, a do nje ni put nije stigao, treba da platim 29 miliona dinara. Po toj ne mogu ni da je prodam! – priča sagovornik Blica Nedeljko Z. iz Beograda.

Pored toga, opština Pećinci plac je svrstala u drugu, a Stara Pazova u treću zonu. Prema Zakonu o porezu na imovinu, lokalnim samoupravama data je puna samostalnost u odlučivanju visine poreza. U Novom Sadu cena kvadrata građevinskog zemljišta u prvoj zoni skuplja je 1.000 dinara nego u Beogradu, a u drugoj čak 13.000 dinara po kvadratu!

U opštini Novi Bečej kvadrat najkvalitetnijeg zemljišta procenjen je na 460 dinara, a u Vrbasu preko 1.000 dinara. Kako i dolikuje (?), u Beogradu porez na kvadrat u prvoj zoni košta oko 500 evra.