Društvo Magazin Godine Svet

Kanada: Sveprisutan strah ljudi pred penzijom

“Političari treba da paze na sledećim izborima na državnom nivou. Nećemo prihvatiti da ovako napredna država ima tako veliki deo stanovništva koje živi u strahu od starosti”…

Kanadski bejbibumeri ne veruju da je trenutni zdravstveni sistem sposoban da ispuni njihove veće potrebe, pokazuje novo istraživanje Kanadskog udruženja medicine.

Oni su ispitivali starije od 45 godina i otkrili da je 81 odsto građana zabrinut za kvalitet zdravstvene zaštite koji mogu da očekuju u budućnosti, dok je 78 odsto zabrinuto da li će im biti dostupna kvalitetna kućna nega i dugoročna pomoć kada odu u penziju.

Takođe, 61 odsto ispitanika reklo je da nema poverenja da bolnice i ustanove za duži boravak starih osoba mogu da ispune potrebe starije populacije, dok 60 odsto smatra da nema dovoljno usluga koje mogu da pomognu starima da ostanu da žive u svojim kućama.

Skoro svi ispitanici, njih 95 odsto, kaže da je potrebna nacionalna strategija za zdravstvenu zaštitu starih.

– Političari treba da obrate pažnju na sledećim izborima na državnom nivou. Ovo će biti tema koju ne treba ignorisati. Nećemo prihvatiti da tako napredna država kao što je Kanada ima tako veliki deo stanovništva koje živi u strahu od budućnosti kako se približavaju starosti – kaže predsednik Udruženja.

Istraživanje je pokazalo i da 26 odsto građana pomaže starijem članu porodice ili prijatelju, što za 64 odsto njih predstavlja visok nivo stresa. Čak 71 odsto ovih građana reklo je da nega starijeg člana porodice ili prijatelja utiče negativno na njihov profesionalni i privatni život.

Istraživanje je obavljenjo putem telefona od 17. do 24. jula 2014. godine. U njemu je učestvovalo 1.000 Kanađana koji imaju 45 i više godina, sa marginom greške od 3,1 odsto, piše Chatnam Daily News.

 


About the author

Penzin

Penzin je portal posvećen pitanjima starenja i poznih godina, kao i posledica koje će ovaj trend imati na pojedinca i društvo. Penzin edukuje, informiše i podseća na važne probleme i moguća rešenja za one koji se pripremaju ili su već u poznijim godinama, za one koji žele na vreme da razmotre sve mogućnosti, za one koji se staraju o ostarelim roditeljima, bakama i dekama. Za sve nas...

Tefter

Tefter

Draganova nagrada

Draganova nagrada - nagradni konkurs za najbolje putopisne priče i pesme starijih

Isplata penzija