Početna Magazin Godine Društvo Kampanje za vakcinaciju imaju kontraefekat

Kampanje za vakcinaciju imaju kontraefekat

Ispravljanje zabluda o kontroverznim temama kao što su vakcine može biti kontraproduktivno kod nekih ljudi. Najbolji odgovor na pogrešna verovanja ne mora biti pružanje tačnih informacija

Otvaranjem Google oglasa na ovoj strani pomažete rad Penzina. Hvala vam unapred!
Poslednjih godina u svetu mnogi roditelji izbegavaju ili odlažu vakcinaciju svoje dece zbog straha od navodne veze vakcina sa pojavom ili pogoršanjem poremećaja i bolesti kod dece. Nauka ima čvrst stav da je vakcinisanje neophodno, pa je najčešće ovo potvrđeno i zakonom.

Međutim, na stranu argumenti jedne i druge strane, primećena je jedna zanimljiva činjenica. Nova studija sa Dartmut koledža tvrdi da promovisanje vakcinacije ima jasan kontraefekat. 
Oni su 1.700 roditelja širom SAD podelili u pet proizvoljnih grupa od kojih su četiri bile upoznate sa rizicima odbijanja imunizacije vakcinom i dobile su nekoliko poruka:
  1. da nema dokaza da MMR vakcina izaziva autizam
  2. više detalja o bolestima koje se sprečavaju MMR vakcinom
  3. ispovest majke čije je dete bilo hospitalizovano zbog malih boginja
  4. fotografije dece koja su zaražena bolestima koje vakcina može da spreči
Peta grupa nije ni na koji način upoznavana sa prednostima imunizacije. Rezultat je bio da nijedna od grupa roditelja nije bila ubeđena bilo kojom od poruka, kakve se koriste i u kampanjama. Naprotiv, bili su motivisani da ostanu čvršći u svom stavu.

Različite metode imale su različite rezultate. Dokazi su uverili roditelje da MMR nije povezana sa autizmom, ali neki i dalje nisu nameravali da vakcinišu decu. Fotografije bolesne dece pojačala su ubeđenje roditelja da vakcina izaziva autizam i druge propratne efekte.

„Ispravljanje zabluda o kontroverznim temama kao što su vakcine može biti kontraproduktivno kod nekih ljudi. Najbolji odgovor na pogrešna verovanja ne mora biti pružanje tačnih informacija“, zaključili su istraživači.

Druga nezavisna studija na Dartmutu tvrdi je da je vakcinacija sprečila 20 miliona oboljenja od 2005. do 2009. godine, sprečila oko 42.000 prevremenih smrti i uštedela milijarde dolara za troškove lečenja.